03.02.2010 - Norská rozvědka odhalila omezení aktivit ruského letectva v severní Evropě kvůli nedostatku financí

Podle zpráv norské národní zpravodajské služby Etterretningstjenesten bude aktivita ruského letectva v severní Evropě negativně olivněna rozpočtovými škrty. Ty postihly zejména dodávky paliva, v důsledku čehož byly letecké síly požádány, aby omezily cvičné lety. Toto snížení rozpočtu bude mít zároveň vliv také na reorganizaci leteckých a námořních sil na silně militarizovaném poloostrově Kola.

Zpravodajské informace získané norskou rozvědkou pro rok 2010 naznačují potenciální pokles ve výcviku a spojených cvičení námořních a leteckých složek ruské armády v severních oblastech, včetně severního Atlantiku a Barentsova moře. Přestože jsou podle Norů ruské vojenské výdaje v rámci protikrizových opatření sníženy, nepředpokládá se, že by to ovlivnilo nákupy zbraní.

Zprávy dále uvádějí, že v roce 2009 byly norské stíhací letouny celkem 39x zalarmovány kvůli ruským leteckým aktivitám v blízkosti norského vzdušného prostoru. Norská rozvědka zaznamenala celkem 77 ruských letounů, zejména strategických bombardérů. Dalších 40 strojů nebylo norskými stíhacími letouny identifikováno. Nejčastějšími zjištěnými typy bombardérů byly Tu-95 Bear a Tu-160 Blackjack operující z Engelsovy letecké základny v Saratově.

Poslední poplach byl vyhlášen 19. ledna 2010, kdy šest letounů NATO sledovalo dvojici bombardérů Tu-95 v blízkosti norského vzdušného prostoru. NATO jim vyslalo v ústrety celkem čtyři norské letouny F-16 a dva britské letouny Tornado F.3.

Zdroj:
www.defensenews.com
URL : https://www.valka.cz/03-02-2010-Norska-rozvedka-odhalila-omezeni-aktivit-ruskeho-letectva-v-severni-Evrope-kvuli-nedostatku-financi-t92283#345390 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více