08.02.2010 - Britský pes obdrží za Afghánistán nejvyšší vyznamenání Dickin Medal

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že osmiletý černý labrador Treo, specialista na vyhledávání improvizovaných výbušných zařízení, bude oceněn za hrdinství prokázané při svém nasazení v roce 2008 v Afghánistánu nejvyšším britským vyznamenáním určeném zvířeti, Dickin Medal.


Vojenský služební pes Treo byl vyslán do provincie Helmand, Afghánistán, v březnu 2008. Jeho úkolem bylo hledat zbraně a střelivo ukryté Talibanem. Dne 15. srpna 2008 sloužil jako předsunutý detekční pes v oblasti Sangin a nalezl improvizované výbušné zařízení (IED) typu "daisy chain" (dvě a více náloží vzájemně propojených dráty), které bylo Talibanem pečlivě ukryto na okraji cesty a upraveno tak, aby procházející vojáci utrpěli co největší ztráty. O měsíc později, v září 2008, zachránila Treova akce další četu před jistými ztrátami. Opět se jednalo o IED typu "daisy chain". Psovodem byl v obou případech Sergeant Dave Heyhoe, s nímž Treo tvoří nerozlučný tým již od roku 2005.


Dickin Medal je nejvyšší vyznamenání, které může získat zvíře za projevené hrdinství či oddanost během vojenského konfliktu. Jeho lidským ekvivalentem je Victoria Cross. Od založení vyznamenání v roce 1943 již byla Dickin Medal udělena 27 psům, 32 poštovním holubům, třem koním a jedné kočce. Mezi nositele patří i alsaský ovčák Antis (Ant), příslušník 311. perutě (československé) ve Velké Británii.


Labrador Treo bude dekorován Dickin Medal rukama Její Královské Výsosti princezny Alexandry během slavnosti v Imperial War Museu dne 24. února 2010.


Zdroj:
archiv autora
www.mod.uk
URL : https://www.valka.cz/08-02-2010-Britsky-pes-obdrzi-za-Afghanistan-nejvyssi-vyznamenani-Dickin-Medal-t92541#346551 Verze : 0
Britské ministerstvo obrany oznámilo, že čtyřnohý příslušník britských ozbrojených sil, černý labrador Treo, obdržel podle plánu Dickin Medal při slavnosti v londýnském Imperial War Museu dne 24. února 2010. Nejvyšší vyznamenání určené zvířeti získal Treo za službu v Afghánistánu, kde byl nasazen od března 2008 a sloužil šestiměsíční turnus u 1st Battalion The Royal Irish Regiment (1 R IRISH), primárně v oblasti Sangin.

Zdroj (včetně fotografií):
www.mod.uk
URL : https://www.valka.cz/08-02-2010-Britsky-pes-obdrzi-za-Afghanistan-nejvyssi-vyznamenani-Dickin-Medal-t92541#348535 Verze : 0

Diskuse

krasne ! skoda jen, ze ta krasna zvirata musi trpet lidskou hlouposti a valkami Sad
URL : https://www.valka.cz/08-02-2010-Britsky-pes-obdrzi-za-Afghanistan-nejvyssi-vyznamenani-Dickin-Medal-t92541#346573 Verze : 0
Pánové , já jako pejskař jsem Vám něco o této medaili napsal i o československém ANTISOVI , který tuto medaili obdržel, prosím podívejte se do sekce Velká Britanie , tam to máte . Je to jediný československý "seržant " nositel tohoto ocenění , jeho páníček byl pan Božetch .



Je to pěkně prolinkované a tak prosím čtěte o statečnosti psa Antise.
URL : https://www.valka.cz/08-02-2010-Britsky-pes-obdrzi-za-Afghanistan-nejvyssi-vyznamenani-Dickin-Medal-t92541#348536 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více