13.02.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 12. únor 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 12. únor 2010:

I.Afghánistán
1. Lashkar Gah
a) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí operaci spojeneckých sil. Operátoři zpozorovali osoby kopající na více místech silnice. Operátoři identifikovali osoby jako nepřátelské síly nastražující improvizované výbušné zařízení (IED) a toto ohrožení spojeneckých sil eliminovali střelami.
b) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Pozemní návodčí pozitivně identifikovali nepřátelské síly pokládající ovládací vodič k IED. Operátoři bezpilotních letounů toto ohrožení eliminovali střelou.
c) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám během pozemní operace. Operátoři zpozorovali nepřátelské síly umísťující IED na dvou místech. Po pozitivní identifikaci operátoři toto ohrožení eliminovali střelami. Později operátoři zpozorovali další nepřátelské síly umísťující IED na mostě. Také toto ohrožení bylo eliminováno střelou.
d) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Operátoři zpozorovali nepřátelské síly umísťující IED podél cesty. Operátoři toto ohrožení eliminovali střelou.
2. Asadabad
a) F-16C (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Poté, co se tyto dostaly pod palbu z ručních zbraní a granátometů, povolali pozemní návodčí leteckou podporu proti známé, historické nepřátelské bojové pozici, z níž byla palba vedena. Piloti na cíl svrhli přesně naváděnou munici a ohrožení bylo eliminováno. Krátce poté zahájily palbu nepřátelské síly z jiné bojové pozice, i ty však byly eliminovány přesně naváděnou municí svrženou z F-16.
3. Surkhabad
a) F/A-18C (USN) poskytly vzdušné krytí koaličním pozemním silám. Piloti poskytli leteckou podporu poté, co se koaliční síly dostaly pod palbu z několika pozic. Piloti provedli nejprve demonstraci síly a pak pokračovali kanonovými útoky a svržením přesně naváděné munice. Nepřátelské pozice byly učiněny nepoužitelnými, což zastavilo nepřátelskou aktivitu.
4. Asmar
a) B-1B (USAF) poskytl vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádka provedla úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.
5. Balocan
a) A-10 (USAF) provedly vzdušné krytí a průzkum pro spojenecké síly. Poté, co se tyto dostaly pod palbu z ručních zbraní, provedli piloti úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.
6. Remak
a) B-1B (USAF) poskytl vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádka provedla úspěšnou zastrašovací demonstraci síly. Totožná posádka později poskytla vzdušné krytí i zastavenému konvoji spojeneckých sil.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 69 vzletů
průzkum/pozorování: 40 vzletů

II.Irák
Bez bojového nasazení.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 28 vzletů
průzkum/pozorování: 28 vzletů


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 11 pacientů.

Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 177
přepraveno nákladu: 815 t
přepraveno osob: cca 4 300
shozeno nákladu: cca 56,7 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 42
dodáno paliva: cca 1 179 t
dotankováno letounů: 216


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123190762
URL : https://www.valka.cz/13-02-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-12-unor-2010-t92790#347470 Verze : 0

Diskuse

Svodky z 10. a 11. února zatím nebyly zveřejněny.
URL : https://www.valka.cz/13-02-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-12-unor-2010-t92790#347472 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více