19.02.2010 - Tajemník amerického letectva přiblížil některé priority při budování USAF

USAF zveřejnilo shrnutí projevu tajemníka amerického letectva Michaela Donleyho na Air Force Association's Air Warfare Symposium and Technology Exposition dne 18. února v americkém Orlandu (stát Florida). Tajemník USAF mimo jiné informoval o prioritě investic do transportní složky USAF, kapacit ISR a budování schopnosti spolupráce s dalšími spojenci.


V oblasti ISR zaznělo, že USAF převádí lidské zdroje od urychleně vyřazovaných zastaralých stíhacích složek právě k ISR. Americké letectvo také zdvojnásobuje počet svých zpravodajských důstojníků nasazených u pozemních jednotek v zahraničních misích. Mimoto byly zavedeny dva nové typy bezpilotních letounů pro mise ISR a pracuje se na získání a nasazení dalších. Za poslední dva roky posílilo USAF v této oblasti o 330 %. Z pilotovaných letounů ISR byl urychleně získán a zaveden typ MC-12W Liberty.


Stejně důležitá jako vítězství v současných válkách je prevence válkek budoucích, a to i prostřednictvím jaderného zastrašení. Proto došlo k reformě a sjednocení jaderných kapacit USAF. Plná operační schopnost nového Air Force Global Strike Command je očekávána do konce roku.


V oblasti transportního letectva byl zmíněn projekt náhrady tankovacích letounů KC-135. Jak tajemník USAF informoval, žádost o nabídku (Request For Proposal) bude vydána co nejdříve a v souladu s nejvyšší prioritou tohoto programu chce USAF uzavřít kontrakt do konce léta 2010.


Byl zmíněn rovněž aktuální stav programu Joint Strike Fighter, který se ocitl ve vážných problémech. Po dvou letech bedlivého monitoringu a analýz možného postupu se ministerstvo obrany USA, USAF a U.S. Navy rozhodly k intervenci, prodloužení vývojové fáze a zpomalení výroby. K tomu tajemník USAF dodal, že: "Nonetheless, we remain confident and committed to the ultimate success of the F-35. It is the Air Force's largest program and will be the backbone of our fighter force for the future".


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123191290
URL : https://www.valka.cz/19-02-2010-Tajemnik-americkeho-letectva-priblizil-nektere-priority-pri-budovani-USAF-t92930#347958 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více