19.02.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 18. únor 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 18. únor 2010:


I.Afghánistán
1. Lashkar Gah
a) MQ-9 (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Operátoři zpozorovali nepřátelské osoby pálící na spojenecké síly z bunkru a objektu. Operátoři svrhli přesně naváděnou munici a střelu na nepřátelské pozice, které byly zničeny.
b) A-10 (USAF) poskytly vzdušné krytí konvoji spojeneckých sil. Poté, co byl konvoj zadržen palbou nepřátelských ostřelovačů, potvrdili piloti zdroj střelby a provedli na tento cíl kanonové útoky. Nepřátelská pozice byla zničena, střelba ukončena a konvoj mohl pokračovat v cestě.
2. Tarin Kowt
a) MQ-1 (USAF) poskytly vzdušné krytí a průzkum spojeneckým silám. Bezpilotní letouny asistovaly vrtulníkům při napadení nepřítele a poté operátoři eliminovali nepřátelské osoby střelou.
3. Surkhabad
a) Koaliční letouny poskytly vzdušné krytí a průzkum spojeneckým silám. K neutralizaci bezprostředního ohrožení spojeneckých sil svrhly posádky letounů přesně naváděnou munici na nepřátelskou bojovou pozici.
4. Jalalabad
a) F-15E (USAF) poskytly vzdušné krytí pozemní hlídce spojeneckých sil. Posádky provedly zastrašovací demonstraci síly a také demonstraci přítomnosti k povzbuzení spojeneckých jednotek. Později posádky poskytly vzdušné krytí konvoji. Obě akce byly leteckými návodčími hodnoceny jako úspěšné.
5. Moqor
a) Koaliční piloti poskytli vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti provedli úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.
6. Asadabad
a) F-16C (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Piloti obdrželi souřadnice nepřátelské léčky a toto bezprostřední ohrožení spojeneckých sil eliminovali prostřednictvím přesně naváděné munice.
b) F-16C (USAF) poskytly vzdušné krytí spojeneckých silám provádějícím infiltraci pomocí vrtulníku. Piloti provedli demonstraci síly pro hlídku spojeneckých sil zřizující táborovou základnu. Piloti později poskytli vzdušné krytí vrtulníkové infiltrační operaci.
7. Qalat
a) Koaliční letouny poskytly vzdušné krytí spojeneckým silám. Posádky provedly úspěšnou zastrašovací demonstraci síly.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 83 vzletů
průzkum/pozorování: 33 vzletů


II.Irák
Bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 20 vzletů
průzkum/pozorování: 30 vzletů



MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 13 pacientů.


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 155
přepraveno nákladu: 682 t
přepraveno osob: cca 3 590
shozeno nákladu: cca 52,1 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 40
dodáno paliva: cca 1 270 t
dotankováno letounů: 219



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123191472
URL : https://www.valka.cz/19-02-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-18-unor-2010-t93002#348181 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více