16.03.2010 - Vztahy mezi USA a Izraelem nejhorší za desítky let

Americko-izraelské spojenectví platí v moderním světě za jedno z nejpevnějších. Momentálně však prochází velmi hlubokou krizí, což přiznávají obě strany. Potvrzují se tak předpovědi, že mezi pravicovou vládu Benjamina Netanjahu a administrativou Baracka Obamy nebude "fungovat chemie". To se projevovalo už před americkými volbami, kdy většina Izraelců držela palce spíše Johnu McCainovi.


Američany naposledy znechutilo úterý, kdy v Jeruzalémě jednal viceprezident Joseph Biden. V tutéž dobu izraelské ministerstvo vnitra oznámilo výstavbu 1600 nových bytů ve východním Jeruzalémě. Obamova administrativa přitom ostře odmítá další stavby pro židovské osadníky na území, které Izrael dostal pod kontrolu po válce v roce 1967.


Načasování zprávy o nových bytech označila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová za "urážlivé". Ministryně volala izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a upozornila ho, že bude muset "napravit vztahy" s USA. Netanjahu se brání tím, že o plánu ministerstva oznámit další rozšiřování izraelské výstavby ve východním Jeruzalémě nevěděl a Bidenovi se už omluvil.


Izraelský velvyslanec Michael Oren na setkání s izraelskými konzuly působícími v USA konstatoval, že vztahy jsou v nejhlubší krizi za posledních pětatřicet let a příští měsíce prý budou vyjednávání mezi oběma zeměmi složitá.


Zdroj:
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/16-03-2010-Vztahy-mezi-USA-a-Izraelem-nejhorsi-za-desitky-let-t93761#351250 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více