02.04.2010 - Rozkaz o titulu Hrdina Ukrajiny Banderovi může být zrušen za 10 dnů

Указ о героизации Бандеры может быть отме
Pár slov úvodem


Není to tak dávno, co jsme v aktualitách probírali Stěpana Banderu v souvislosti s poslední kulišárnou bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, viz aktualita 22.01.2010 - Stěpan Bandera byl posmrtně vyznamenán titulem Hrdina Ukrajiny.


Uplynuly tři měsíce a něco, na Ukrajině proběhly nové volby a ejhle - "to dítě změnilo polohu", jak se říkáválo u karetní hry cenzr, která se hrávala např. v pražských Košířích, když se změnil vedoucí hráč.


F.

***********************************************


Doněck, RIA Novosti, 02/04/2010 - 21:07 MDT


Zrušení rozkazu minulého prezidenta Ukrajiny Voktora Juščenka o udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů Stěpanu Andrijoviči Banderovi automaticky vejde v platnost za 10 dnů, pokud odpůrce nevznese odvolání na rozhodnutí Doněckého krajského administrativního soudu, který shledal tento rozkaz jako nezákonný.


Informoval o tom doněcký advokát Vladimir Olencevič.


Doněcký krajský administrativní soud rozhodl zrušit rozkaz o udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" Banderovi.


Jako navrhovatel v tomto případu vystoupil obyvatel Doněcka, právník Olencevič, který argumentoval svoji žalobu tím, že titul "Hrdina Ukrajiny" je považován za vysoké státní vyznamenání a uděluje se výhradně občanům Ukrajiny.


Bandera občanem Ukrajiny není, protože zemřel v emigraci dlouho před vyhlášením nezávislosti Ukrajiny. Strana odpůrce má deset dnů na odvolání.


"Rozkaz fakticky zrušil soud. Pokud nebude podáno odvolání, tak prezident nemusí vůbec nic v této otázce dělat. Janulkovič (nový prezident Ukrajiny) nemusí v tomto problému vynakládat žádné úsilí. A pokud se začnou cukat kvůli důvodu zrušení rozkazu, může se v pohodě odvolat na rozhodnutí soudu", řekl Olněcevič.


Právník také poznamenal, že v tom případě stát nařídí vnukovi Stěpana Bandery, který také nosí jeho jméno, aby vyznamenání Řád Státu, které je k titulu Hrdina Ukrajiny, vrátil.


Do jeho rukou bylo totiž toto vyznamenání vloženo.
URL : https://www.valka.cz/02-04-2010-Rozkaz-o-titulu-Hrdina-Ukrajiny-Banderovi-muze-byt-zrusen-za-10-dnu-t94466#353359 Verze : 0
Výše uvedenému vyjádření právníka Vladimira Olencevič předcházelo rozhodnutí Doněckého soudu v této kauze.


***********************************************
Doneck, 02/04/2010 - 20:28


Doněcký krajský administrativní soud pátek uiznal nezákonným rozkaz minulého prezidenta státu Viktora Juščenka o udělení titul "Hrdina Ukrajiny" Stěpanu Banderovi a rozhodl tento rozkaz zrušit.


Juščeno 22.ledna 2010 vyhlásil posmrtné udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" Banderovi.


Za pět dnů, 27.ledna, doněcký advokát Vladimir Olencevič se dovolal u Doněckého soudu proti tomuto rozkazu z důvodu místa pobytu Bandery.


Všechny další údaje jsou ve vstupní informaci, jenom bych je tady dubloval.
URL : https://www.valka.cz/02-04-2010-Rozkaz-o-titulu-Hrdina-Ukrajiny-Banderovi-muze-byt-zrusen-za-10-dnu-t94466#353366 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více