12.04.2010 - Čtyřicet devět let od prvního letu člověka do kosmu

Dnes je tomu už čtyřicet devět let, co letěl první člověk do kosmu - Jurij Aleksejevič Gagarin.



Zdroj:
vlastní hlava (prostě jsem si na to jenom vzpomněl)
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354560 Verze : 0

Diskuse

Citace - Franta02 :

Dnes je tomu už čtyřicet devět let, co letěl první člověk do kosmu - Jurij Aleksejevič Gagarin.



Zdroj:
vlastní hlava (prostě jsem si na to jenom vzpomněl)



Presnej receno "День космонавтики". Dnes ale to slavit nebudou kvuli te katasrofe s polskym letadlem.
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354568 Verze : 0
Jen bych to rad poupravil - >>uspesne<< letel do kosmu
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354578 Verze : 0
Tak tady nevím, jak se postavit k Adminovu vyjádření:

Citace :

"Jen bych to rad poupravil - >>uspesne<< letel do kosmu"



Proč takové poupravení?


Podle původního zámyslu měl být prvním kosmonautem někdo jiný. To tady ale nemá smysl v tomto okamžiku a teď řešit.


Asi to raději napíšu jako článek, ačkoli mne to časově zdržuje...


Závěrem malý postřeh:


mnohokrát jsem byl ve velmi těsném velitelském i člověčím kontaktu s Vláďou Remkem a Oldou Pelčákem.


Nejsem nejmladší a proto mohu vyslovit tuto větu:


Jsou to chlapi, na které nenechám dopustit!
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354600 Verze : 0
snad jen na vysvetlenou


english.pravda.ru


Gagarin byl prvni, kdo rusky pokus o dobyti vesmiru prezil, nebyl vsak prvnim, kdo by se o let pokusil, tak jsem to myslel. Bohuzel tato skutecnost neni prilis znama a glorifikaci Gagarina je umyslne odsouvana do pozadi.


Cestnou vzpominku na ty, kteri pri dobyvani vesmiru polozili sve zivoty.
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354603 Verze : 0
No nevím nakolik se těm různým zprávám, že Gagarin nebyl první kdo se o vesmír pokoušel dá věřit. Nedávno jsem sledoval dokument v TV, a tam se tvrdilo, že prvním kosmonautem byl nedávno zesnulý Vladimír Iljušin. Prý se mu údajně podařilo obletět Zemi, ale při přistání v Číně namísto Kazachstánu, se vážně zranil, takže musel být v Číně i delší dobu hospitalizován. Je třeba podotknout, že on sám nic takového na kameru netvrdil, tvůrci dokumentu to samozřejmě vysvětlují tím, že mu bylo nařízeno o celé záležitosti mlčet.
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354614 Verze : 0
to admin - bola na Kapustin Jar v uvedených rokoch postavená rampa pre raketu s nosnosťou potrebnou pre pilotovaný let?
Ak ano, tak kde a pre akú raketu?
Z Kapustin Jar v danej dobe lietali rakety R-2 a R-11, R-5 až od roku 1961.


OKB 456 bola Gluškovova "motorárska" konštrukčná kancelária.


Nikolaj Potapovič Belousov z OKB-1 dostal za úlohu skonštruovať kabínu pre výškové balistické skoky pomocou rakety R5M v apríli 1957. Konštrukčné práce pomerne úspešne napredovali, ale neprekročili štádium spracovania výkresovej dokumentácie.


http://www.echo.msk.ru/programs/beseda/14208/

Citace :

О суборбитальных работах в ОКБ-1, такие проекты действительно велись. Дело в том, что когда создался девятый отдел, а это было в начале апреля 57 года, он был целиком нацелен на проектирование этой ракеты для суборбитального полета. То есть, предполагался высотный запуск человека в капсуле, на ракете "Р5М", и руководство проектными разработками было поручено Николаю Потаповичу Белоусову. Эти разработки действительно дошли до стадии выпуска проектной документации, но на этом они и закончились. Никаких даже изделий не было изготовлено.

Pokiaľ je toto pravda - a nie je veľa dôvodov o tom pochybovať, tak Rudenko buď vôbec neexistoval alebo kecal. Jednoducho preto, že neexistovala kabína, v ktorej by sa taký let (balistický skok) dal uskutočniť
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354618 Verze : 0
I já jsem velmi skeptický v tom jak několik sovětů letělo před Gagarinem. Sice to pro fandy SSSR je oporou v tom že sovětská technika byla vyspělejší (jen nedokázala udržet člověka naživu), ale je to zřejmě nesmysl. Z faktických důvodů o tom psal Alchymista.
Lze věřit tomu, že výběr prvního člověka byl ovlivněn třeba i vzhledem (Gagarin vypadal rozhodně lépe než ti po něm) a potřebou propagandisticky využít tento úspěch, ale těžko se dá věřit že by třeba zmíněný Iljušin měl důvod mlčet třeba v době po perestrojce.
Ostatně v té době už byly na "druhé straně" radarové systémy v plné pohotovosti a je tedy poněkud zvláštní že se vždy objeví "pamětník" s jakýmsi "zásadním" objevem, ale dotyčný let se nedá najít v záznamech právě těch radarů. Třeba let z SSSR s dopadem v Číně by asi nebyl typický. Stejně tak v dané době nebylo tolik těles jako později které by sedostaly na orbitu a vraceli se na zemi. Ono těch důvodů proti podobným zkazkám je poměrně dost, těch podpírajících podobné "pamětníky" naopak velmi málo, pokud si odmyslíme sovětskou snahu utajovat vše.
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354620 Verze : 0
podobnou informaci (jmeny si nejsem jist) zminil i dokument National Geographic, prinejmensim jeden clovek ze pri pokusu o cestu do vesmiru pred Gagarinem zemrel, takze ja to nepovazuji za az zas tak nerealne (a je mi jedno, jestli si nekdo bude myslet, ze soveti meli vyspelejsi techniku, dobre vime, jak se Gagarin ze sveho letu vratil na Zemi, takze to s tou "vyspelou technikou" nebylo az zas tak zhave Very Happy)
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354635 Verze : 0
To je právě ten rozdíl mezi "věřit" a "vědět" Smile Věřit mohu třeba že země je placatá, bylo to v "řadě dokumentů" z Vatkánu Smile ale vědět je o důkazech. Ostatně i v tom NG to bylo jen zmíněno jako neověřené. A je také docela rozdíl mezi letem po balistické křivce a letem po orbitě. Gagarin byl první kdo OBLETĚL zemi, byl tedy na orbitě. A pokud jde o jeho stav po přistání je to celkem logické, byl první, kdyby před ním letěl někdo další byl by nejspíš v lepším stavu. Ostatně soudruha ukazovali hodně brzo a po pravdě nic moc na něm znát nebylo (že by důkaz vyspělé mediciny Smile ) Gagarina si celkem solidně pamatuju (jsem už pamětník Smile ) protože jeho start byl právě na mé narozeniny (i sověti si uvědomovali jak důležité je to datum Smile ) a po pravdě je řada věcí dost kec.
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354641 Verze : 0
Taktéž se přidávám ke skeptikům.


Ono se toho hodně naspekulovalo s možnými adepty na let před Gagarinem-mimo Iljušina (který se skutečně 8.6.1980 vážně zranil jenže nikoli na palubě vesmírné lodi Rossija ale velmi jednoduše při autohavárii) jsou často zmiňována jména Bondarenko (uhořel vlastní vinou v tlakové komoře v březnu 1961), Něljubov (reálně po Titovovi druhý náhradník na Gagarinovo místo, později byl pro alkoholismus vyloučen z kosmonautického týmu a odeslán na dálných východ kde jej 18.2.1966 na stanici Ippolitovka v opilosti rozšmelcoval vlak), Bělokonov (u něj existuje dokonce "část záznamu" radiokomunikace v níž nejprve popisuje bezproblémový let načež ohlašuje vážnou poruchu lodi a následně se signál s třemi tečkami vytrácí), Gračev, Kačur, Michajlov, Zavodovský (všichni tři byli dobrovolníci zkoušek výškových skafandrů a výškové techniky o nichž se svého času objevil v Ogoňoku článek "Na prahu velkých výšek"-samozřejmě se spekulovalo že jde o kosmonauty a když se potom jejich jména reálně neobjevila v seznamech kosmonautů, nějaký snaživec si domyslel že zahynuli při pokusech o vesmírný let),...K bezejmeným se potom přidává kupříkladu kosmonaut jehož tep dodělávajícího srdce údajně rozšifrovali italští astronomové několik měsíců před Gagarinovým letem ze "zachycené telemetrie sovětské lodi".


Je faktem že k těmto fámám hodně přispěla skutečnost že narozdíl od američanů byl sovětský vesmírný program pod velmi přísným utajením (ostatně stačí podívat se na fotografie kde se Gagarin před letem loučí-tam kde by měla být raketa je jen prázdno, stejně tak se kvůli platnosti rekordu FAA utajovala skutečnost že posádka se z Vostoků před přistáním katapultovala) takže se dost dlouho pořádně nevědělo kdo vlastně v kosmonautickém týmu je a kdo ne.Když se k tomu potom přidá aféra kolem maďarského pohádkáře Istvána Nemereho, bylo dokonáno...


Co se týče Gagarina a jeho zranění, je fakt že při přistání skutečně zraněn byl jenže nešlo o nic vážného-pouhé pohmožděniny, které utrpěl ve chvíli kdy se při přistávacím manévru korektně neoddělil přístrojový úsek (stejně jako později u Vostoku 6 nedošlo k oddělení propojovacího kabelového vedení) a do doby než propojovací kabel nepřehořel a přístrojový úsek neodpadl si Gagarin užil v silně se otřásajícím Vostoku.Toto však byla jen maličkost protože potenciálně nejvážnější předpoklad zranění na Vostoku nastal u Vostoku 5 pilotovaném V.Těreškovovou, která při katapultáži správně nezaujala polohu v sedačce a škrtla si přilbou o okraj výstupního průlezu.Sama to odnesla podlitinou avšak je známo že kvůli stejné chybě již dříve jeden člověk zahynul-bylo to při testech sedačky na letounech Il-28 kdy špatná poloha způsobila utržení hlavy jednomu z dobrovolníků...
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354659 Verze : 0
Vyvracať takéto výplody bude čoraz ťažšie - najmladším pamätníkom, ktorý sa na akciách okolo prvého letu človeka reálne podieľali je už cez sedemdesiat. Ale dúfam, že i "senzačných odhalení" pseudopamätníkov ubudne.


V sovietskom kozmickom programe je realita často "dobrodružnejšia", ako výplody kdejakého pisálka so "zaručenou senzačným odhalením".


Čo viete napríklad o tom, že v istom období existencie Miru došlo k tak závažným problémom a požiaru, že posádka žila niekoľko dní pri teplote prevyšujúcej tridsať stupňov a dýchali v maskách a tesných okuliaroch?
Alebo čo by ste povedali na fakt, že pri pokuse o záchranu jedného so Saljutov (úspešnom, mimochodom) bol do Sojuzu namontovaný ako približovací systém laserový diaľkomer a časť zameriavaču tuším z tanku T-64?
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354662 Verze : 0
Nejen v sovětském.S trochu cynismu se dá říct že tyhle pionýrské lety byly co let to nějaký průser...


Gagarina jsem zmiňoval, Titov se pořádně nebyl schopen srovnat s letem, Glennovi jeho loď ohlásila odhoz tepelného štítu takže do atmosféry klesal i s brzdícími raketami které jej měly držet na místě, Carpenter se málem nevrátil proto že téměř všechny pohonné hmoty pro manévrovací trysky vyplácal na manévrování s lodí kvůli vlastnímu focení (za což byl později po zásluze z kosmického programu vyexpedován),...takhle lze pokračovat do nekonečna...tedy snad až do 90.let kdy už se vesmírné lety přece jen staly poněkud rutinovanější záležitostí...
URL : https://www.valka.cz/12-04-2010-Ctyricet-devet-let-od-prvniho-letu-cloveka-do-kosmu-t94901#354667 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více