17.04.2010 - Průběh vyšetřování havárie CV-22 Osprey v Afgánistánu 8.4.2010

Havárie CV-22 Osprey (aktualita 08.04.2010 - Americké letectvo ztratilo v Afghánistánu Osprey), ke které došlo 8.dubna 2010 v Afghánistánu, nebyla způsobena mechanickou poruchou. Tuto skutečnost uvedl zdroj informace, který je obeznámen s předběžnými nálezy armádního vyšetřování.


Fatální nehoda, při které byli zabiti 4 lidé a zraněna řada dalších, nastala poté, co pilot ztratil přehled při přistání za ztížených letových podmínek, způsobených sníženou viditelností, uvedl dále zdroj.


Při této letecké katastrofě přišel o život pilot, palubní mechanik, ranger a jeden blíže nespecifikovaný civilista.


Velitelství speciálních vzdušných operací USA (AFSOC) k tomu sice doposud nevydalo žádné vyjádření, nicméně armádní mluvčí vyloučil nepřátelskou palbu jako příčinu této havárie.


Doposud byly zveřejněny oficiální závěry z minulých havárií CV-22 v Afghánistánu, které byly předmětem zkoumání.


Letecká katastrofa z 8.dubna je první od prosince roku 2000 a celkově pátá za dobu používání letounu s otočnými vrtulemi V-22 Osprey, při níž došlo ke ztrátám na životech.


Po dvou katastrofách v roce 2000, ke kterým došlo během dvou měsíců, přinutila vojenské velení přerušit používání V-22 Osprey na dobu dvou let poté, co byly havárie způsobeny mechanickými příčinami. Dodavatel v té době udělal takové změny v celém systému otočných vrtulí i v draku letounu, že bylo dosaženo podstatně vyšší spolehlivosti.


Po operačním nasazení v rámci námořní pěchoty USA, neměly letouny rozmístěné od roku 2007 na území Iráku a Afghánistánu jedinou havárii se smrtelnými následky.


Naopak za tuto dobu byla potvrzena vysoká bojová hodnota, použitelnost a schopnosti těchto strojů.


CV-22 Osprey se velmi osvědčil při použití v písčitých podmínkách.


V závěrech nedávné studie ministerstva obrany z 320 vrtulníkových havárií (mezi něž se Osprey řadí) bylo konstatováno, že 80% havárií za posledních 10 let bylo způsobeno právě zhoršenou viditelností.


Zdroj: 2010/04/17 - Flight International, Stephen Trimble
groups.google.com
URL : https://www.valka.cz/17-04-2010-Prubeh-vysetrovani-havarie-CV-22-Osprey-v-Afganistanu-8-4-2010-t95148#355325 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více