Vojenská tématika ve filatelii

Diskuse

Několik kolegů zde nedávno projevilo zájem o malý exkurs do světa filatelie. Ta sice tematicky na válku.cz nepatří, ale protože v ní lze najít mnoho vojenských zobrazení, proč ne.
Filatelie je pravděpodobně nejrozšířenější sběratelský obor na světe. Je to z několika důvodů. Jednak je to snadná dostupnost materiálu a to jak množstevní tak cenová. Poštovní známky se vydávají v obrovských nákladech. I tak malá země jako Československo vydávala své známky v nákladech i více než 100 000 000 kusů. Proto jsou na světě miliardy známek majících cenu starého papíru. To však nesnižuje jejich hodnotu výtvarnou a sběratelskou. Samozřejmě existují rarity, které mohou na aukcích dosáhnout milionových cen v dolarech. I laik jistě slyšel např. o Modrém Mauritiu, který byl vloni vystavován i v Praze, kam ho zapůjčila sbírka anglické královny.
Dalším nezanedbatelným faktorem je snadná skladovatelnost. I množstevně velká sbírka, řekněme 10 000 známek se vejde do několika málo alb, takže i ti z nás, kteří bydlí v paneláku nemají problém s místem, který musí řešit sběratelé rozměrnějších předmětů, např. příleb, uniforem, o technice nemluvě.
Samozřejmě nesmíme zapomínat, že poštovní známky jsou miniaturní umělecká díla většinou tvořená předními umělci a prostě se sběratelům líbí. I když známky, ze kterých přísně hledí takový A. Hitler, G. Husák nebo podobný fešák asi nikoho neuchvátí.
Kromě sběratelských gigantů jako anglická královna, monacký kníže apod., si už dnes nikdo nemůže dovolit sbírat známky celého světa. Sbírky jsou proto specializované. Každý samozřejmě sbírá známky své země. Většina sběratelů se specializuje na některé státy, ale velmi oblíbené jsou tématické sbírky. Někdo sbírá např. floru a faunu, někdo to zúží např. jen na motýly, jiné láká třeba umění, lodě apod. Protože známky představují velký obchod, poštovní správy jednotlivých zemí se předhánějí a vydávají nové a nové emise, které by nalákaly sběratele k nákupům. Proto neudiví, když na známkách najdeme množství vojenských námětů, ať už jsou to zbraně, technika, vlajky, bitevní scény, význační vojáci, vojenské pomníky, vyznamenání atd.
Pokusím se postupně ukázat známky s vojenskou tématikou, které vyšly v Československu. Označení jednotlivých známek P – číslo znamená pořadové číslo Pofisu.
Chtěl bych požádat kolegy s filatelistickými kořeny, kteří by pocítili potřebu se přidat, aby si vybrali nějaký jiný stát, abychom si nekolidovali.


Československý stát vznikl dne 28.10.1918. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku zůstaly v platnosti až do 28.2.1919 známky rakouské a na Slovensku uherské. Tyto známky se nazývají předběžné. V zásobách starých známek byly i takové, u kterých už byla ukončena platnost, ale v nové republice byly znovu použity. Protože stejné známky byly používány v dalších nástupnických státech, např. v Rakousku, Polsku, Jugoslávii atd., do sbírky Československa patří jen ty známky, které mají čitelné razítko poštovního úřadu našeho státu a datum použití od 28.1.1918 do 28.2.1919. Již i na těchto známkách najdeme vojenskou tématiku. Ať jsou to oba císařové ve vojenských uniformách nebo např. uherské známky válečné 1916/17 v hodnotách 10, 15 a 40f.
První skutečně československou známkou byly slavné Muchovy Hradčany, které byly vydávány od 1918 do 1920 s platností do 30.4.1921.
27.10.1919 byla vydána pod názvem Legionářské série pamětních známek k prvnímu výročí Československa ve prospěch sirotků po legionářích. Autor Jakub Obrovský. Celkový náklad všech 6 známek 5 000 000. Platnost do 3.11.1919.



Prameny:
Katalog československých známek – Pofis 1975
Sbírka BOND
URL : https://www.valka.cz/Vojenska-tematika-ve-filatelii-t95322#355651 Verze : 0
Prosím - můžete doplnit nadpis, děkuji
URL : https://www.valka.cz/Vojenska-tematika-ve-filatelii-t95322#355656 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více