27.04.2010 - Vzrostla úroková míra k portugalským vládním dluhopisům

Řecká "nákaza" se šíří: Trhy si vybraly jako dalšího hříšníka Portugalsko
Úroky portugalských dluhopisů v pondělí rostou na nová maxima stejně jako ceny pojištění portugalského dluhu proti platební neschopnosti. Investoři na finančních trzích se bojí, že Portugalsko se stane po Řecku další zemí, kde vypukne dluhová krize. V ohrožení je zejména jižní křídlo eurozóny včetně Španělska, čtvrté největší ekonomiky eura.


finweb.ihned.cz


Osobně si myslím, že podobné schéma postihne i další země tzv. PIIGS. Pokud dojde k nejhoršímu myslím, že Evropu nečeká nic příjemného. Obávám se, že nepřijetí EURA se projeví více prozřetelným než se nám dnes může zdát.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356520 Verze : 0

Diskuse

Nepřijetí Eura se mi zdálo prozřetelným vždy Smile ono přijmout jednotnou měnu není tak bez rizik jak se nám eurohujeři snaží namluvit. Hlavně tím daná země prakticky ztrácí kontrolu nad svou měnovou politikou kterou předá "kamsi" a rozhodnutí může vyhovovat někomu zcela jinému (obecně silnějším hráčům). Docela zásadním problémem ale může být že se to týká i dvou velkých ekonomik tedy španělů a italů. To už samozřejmě zasáhne celou EU, nejen eurozónu.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356525 Verze : 0
Áno aj s tým eurom, euro ako také, peniaye prinášajú nemalé výhody pre bežného občana, je taktiež výhodou pre velké ekonomiky a vnútorný obchod v eurozóne. Taktiež je výhodou že je prenechaný riadiaci mechanizmus na nezávislú európsku banku, ktorá je viac menej politicky nezávislá. To znamená menovú stabilitu pre krajiny z fiškálne nezodpovednými vládami (napr. neviem si predstaviť kde by SK malo svoju korunu po pôsobení národných socialistov s ich výdavkami).
Lenže je tu zásadná vec a to disciplína. Tú by teoreticky mali dodržiavať všetci členovia eurozóny bez rozdielu, pakt stability. Lenže realita je iná. Keď by existovala pevná disciplína a pevný mechaniymus vovnútri finanćných inštitúcii celej euroyóny a ich jednotlivých vlád, ako aj dobre fungujúci kontrolný mechanizmus, euro by bolo prínosom a nie problémom, lebo jeden nezodpovedný člen stiahne ostatných dolu. A to ćim väčšia ekonomika, tým väčší dopad.
Ale to je skvor diskusia pre ekonómov
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356537 Verze : 0
No přiznám se že nevidím nějakou výhodu v tom že o tom co se bude dělat a co se týká mé země, rozhoduje jakýsi ouřada kdesi v bruseli, který o tu zemi nemá anizájem ani k ní nemá žádnou odpovědnost. To i ten socan má větší odpovědnost, protože ho v zemi každý zná. O výdajích stejně rozhoduje místní vláda (viz Řecko) a evropská banka na to nemá vliv. Navíc "schopnost" euroouřadů se docela zřetelně prokázala při přijímání například Řecka do eurozóny, to že milý achájci falšovali statistiky se dnes už ví, to že to "odpovědní" ouřadové "přehlédli" je asi jasné, takže já bych té bruselské chátře nesvěřil ani vedení kočovného cirkusu, natož řízení například měnových otázek pro řadu států. Ale zásadní problém je to že v daný okamžik jdou potřeby států proti sobě a jednotná měna samozřejmě může uspokojit jen určitou potřebu, pokud třeba SR bude potřebovat podpořit vývoz (tedy spíše slabší měnu) asi jí nebude vyhověno když ve stejné době bude třeba francie chtít opak.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356539 Verze : 0
Áno máš pravdu, Grécko sfalšovalo dokumenty, to je to o čom som hovoril že neexistuje normálny kontrolný mechanizmus a ECB sa spolieha na údaje ktoré obdrží a tie možu byť mylné a to je zlé.
Taktiež to čo hovorím, že je problém keď o výdajoch rozhodujú miestne vlády a neexistuje mechanizmus zabrániť nezodpovedným dobrodruhom schvaľovať zlé rozpočty alebo výdaje /aj tu v ESP je s tým problém/.
Je jeasné že sú dôležité záujmy velkých hráćov na trhu, to je ten príklad Francie a SK, nakoľko pád alebo problém Francie má oveľa väčší dopad na systém ako slovenský vývoz. Je jasné že nie vždy sa dá docieliť úplná spravodlivosť.


Výhoda pre bežného občana napr. platíš celý čas s tými istými peniazmi po celom kontinente, odpadá ti kurzové riziko, poplatky za zmenu, pri platbách v rámci eurozony odpadajú poplatky.
Nie som obhajcom eura, ale napr. mne vyhovuje. Pochádzam orginálne z Bratislavy a mám v pamäti keď som zamieňal peniaze na nákupy v Rakúsku. Zmeny nákupy predražovali a to nehovorím ke´d niekto zamieňal SK koruny vonku, katastrofa. Teraz keď idem na dovolenku do SK, nemám problém, platím tými istými peniazmi, nikto ma neobtiahne v reštaurácii alebo v obchode pri platbe /ako sa to stávalo ked boli koruny a platil som eurom/. Ale to je iba moja subjektívna skúsenosť a názor.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356544 Verze : 0
Přiznám se že já tu výhodu nějak nevnímám, většinou stejně platím kartou, takže hotové peníze mne trápí jen málo, takže když jsem jel dříve, nebo nyní není to pro mne vcelku rozdíl. Kurzové riziko je spíš pro vývozce, nebo dovozce nikoli pro běžného člověka. Po pravdě mne se třeba nedotýká. Nejsem proti Euru, ale stejně jako EU mi přijde že varianta tak jak byla zvolena není moc dobrá a stejně jako EU přináší (možná) něco třeba Francii a Německu, ale nikoli zbytku států. Možná se pletu, ale na mne to tak působí.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356553 Verze : 0
nu podobných eurohujerů už několik bylo, třeba Napoleon, Hitler, Stalin a asi by se našlo i pár dalších. Výsledek byl vždy na nic. Ono (podobně jako v socializmu) nejde o nějaký nápad, ale o to o co lidé reálně stojí. A celkem jasně se to ukazuje tam kde se hlasuje přímo, tedy nikoli pomocí korumpovaných zástupců, Oni lidé moc nestojí o to být integrováni do čehosi čím se necítí. A NENÍ zde paralela s USA, tam totiž lidé přicházeli o své vůli a vzdávali se své předchozí identity (státní i národní) dobrovolně. Zde se naopak lidem kteří svou identitu často cítí dost silně vnucuje identita evropská. A po pravdě většinu lidí nijak nezajímá jestli někdo v zemi kterou ani nezná (třeba v ČR), se má či nemá dobře, zajímá ho jak se má on, jeho okolí a případně stát. To co předvádí v bruseli (v bruseli jako v prdeli) naopak v koncovém důsledku Evropu jako kontinent oslabí a rozloží. Lidé jsou (a nikoli kvůli skeptikům) nasráni na různé regulace, vnucované (často nesmyslné) normy a další omezení, to logicky vede k tomu že mnozí začínají volit nacionalisty, stačí se podívat jak jich přibývá. No a ti následně tu "pevnost" zničí. Stačí si najít paralelu, na čem se prakticky všichni shodnou? Na společném nepříteli, pro většinu je to dnes díky různým multikulti organizacím, ministerstvům pro menšiny (pro jaké? já vím jen o jedné o kterou se starají) zcela jasně konkrétní skupina a najednou různé strany které mají program boje namířen proti téhle menšině, rostou a mají spoustu sympatií. Stačí si přečíst diskuze (i ty regulované) pod články. A zkuste si přečíst diskuzi pod článkem o dané menšině, ano o cikánech, většinou je zrušena, protože příspěvky jsou tak drsné že to prostě nejde. Stejně to dopadně s EU, dojede na to že štve lidi svou regulací a vnucováním čehosi oč nikdo nestojí, krom pár křiklounů. Stačí se podívat na problémy přistěhovalců, místní některé prostě nechtějí, ouřad v bruseli je ale nařizuje přijímat, jak na to místní reagují? A jak myslíte že budou reagovat třeba v ČR až v rámci rozložení naštvání, nebo že by to bylo rozložení uprchlíků(?) budou do země nadirigováni třeba přebyteční uprchlíci z Itálie?
Nemíním vám brát vaši VÍRU, ta je vaší věcí, ale EU rozhodně není pevností, spíše naopak. To že ekonomicky to může být někdy výhodné, to je jasné, ale to není nutné mít společný superstát. Na to stačí výrazně méně. Dokonce ani nepotřebujete ty ouřady v bruseli. Volný pohyb zboží, pracovních sil ostatně nefunguje ani v EU a to je myslím důležitější než to jestli banán má či nemá být ohnutý, konliha balená a guláš nikoli starší dvou hodin (to jen abych připoměl některé perly z brusele)
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356555 Verze : 0
Euro podle mne ukazuje zásadní slabinu takovýchto projektů - jejich tvůrci předpokládají, že jsou všichni hodní, spravedliví atd. (v tom lepším případě) - je to koneckonců podobné jako myšlenková škola říkající, že zákazem zbraní zmizí násilná trestná činnost Smile
Prostě Euro by i fungovalo, ale museli by všichni hrát podle pravidel. V praxi ale ten moc rozhazuje, tamten se zašprajcne, kdykoli mu někdo zkusí sáhnout na dotace pro zemědělce, onen rozhazuje ale ještě lže o tom, kolik... A ono se to nasčítá.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356567 Verze : 0
Ono je to ještě o něco horší, tomu by se hodilo právě teď euro slabší, aby mohl snáz exportovat, onomu ale naopak silnější neb je spíše dovozní. No a samozřejmě že se ukazuje to co známe z praxe, tedy že čím větší regulace tím větší průser. Socialismus taky vycházel z celkem hezké teorie, nepočítal ale že lidé nejsou ti správní nadšení a prefabrikovaní stachanovci z románů soudruha Ostrovského. Právě proto to funguje mizerně (to řízení) a každá další direktiva a příkaz vnáší do systému další problémy.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356571 Verze : 0
Áno máš pravdu s tými regulačnými pravidlami, ono je ´dalśím problémom, že UE je adminsitratívnym molochom, s mnooožstvom úradníkov, ktorý podľa mňa aby nejak naplnili svoju "užitočnosť" vymýšĺajú pravidlá, ktoré naozaj nikto nepotrebuje. Zahnuté banány alebo uhorky atď, toto je naozaj magorizmus. Regulovanie niećoho nie je na škodu. Ale čo sa týka napr. trhu zastávam názor že je ideálnym laissez faire, slobodný trh, riadiaci sa sám. Ale vo fiškálnej politike treba trochu regulácie a to hlavne ak tvoje rozhodnutia ovplyvnia suseda. Ostatné veci by mali zostať bez regulácie. Lenže je taktiež ďalšou vecou podľa mňa je že viac regulujú lokálne vlády ako Brusel.


Ináč ohľadne eura a platbe kartou, skúsil si vybrať vonku peniaze z bakomatu? A nebodaj v nejakej krajine mimo Európy? Ja áno vybral som raz v Mexico city a keď som zbadal koľko som stratil na prevodoch a poplatkoch tak som sa riadne nasral.


Ale toto vśetko je iba moj subjektívny názor a naozaj je to skôr diskusia pre ekonómov, lebo ja môžem posúdi´t napr. ako pôsobí euro na mňa, ale nemôžem kvalifikovane posúdiť vplyv na regionálnu alebo štánu ekonomiku.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356584 Verze : 0
Ale naozaj toto vśetko sú iba moje súkromné názory na euro, ktoré ja osobne povaźujem za celokom dobrú vec aj keď s výhradami.
EU ako takú taktiež celkom fajn, ale taktiež treba dať pozor aby neprerástla hlavu. Namyslím národným štátom, ale bežným ľuďom. Skôr mám obavy o národné štáty, tam skôr dochádza k šialeným zákonom, nariadeniam. Ono Európsky parlament, aj keď nemá v skutočnosti prikazovaciu moc je mnoho krát spravodlivejśí v mnohých otázkach ako národné vlády. a navyše niet obáv, že by v ňom získali väčšinu nejaký politickí deprádi, nejaký šialenci a podľa mňa EU je viac menej poistkou pokoja na starom kontinente a podporou aby sa mnoho krajín nevrátilo tam odkial vyšlo, k räznym pochybným diktatúram.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356585 Verze : 0
No každý náš pohled je velmi osobní, jak jinak Smile
Ano zkoušel jsem párkrát vybrat, v EU to celkem šlo, mimo (v Rusku) to bylo trochu horší, ale vždycky je lepší platit rovnou kartou než vybírat hotovost (to dělám minimálně), ono pokud vybíráš eura v cizí zemi tak na tom myslím jsi taky dost podobně, ale to nevím jistě. Samozřejmě není problém mít i v ČR účet v eurech a s kartou, ale proč?. Můj pohled na EU parlament je dost jiný než tvůj, obecně mi naopak přijde plný magorů a politiků třetího řádu, kteří dostali "trafiku" a o nějaké pojistce bych asi dost pochyboval. To že se tu neválčí je pravda jen podmíněně, po skončení válek na balkáně pořád běží různé vnitřní konflikty (severní Irsko, ETA...) a myslím že tou pojistkou bylo spíš NATO. Ale to je hodně o pohledu na věc. Regulace mají být jen ty nezbytné, ono stačí se podívat na zákoníky dříve a dnes, pokud srovnáme právní stav tak dřív asi horší nebyl. Dnes máme zákon málem i na to jak zvedat prkýnko na záchodě, ale řešení toho že ti cikán ukradl kolo (a chytili ho) se táhne dva tři roky.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2010-Vzrostla-urokova-mira-k-portugalskym-vladnim-dluhopisum-t95649#356586 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více