28.04.2010 - Rusko zveřejnilo dokumenty o Katyni

Na příkaz prezidenta Dmitrije Medveděva dnes ruská archivní správa zveřejnila autentické dokumenty o masakru Poláků v Katyni. Dosud utajované dokumenty jsou podle agentury ITAR-TASS přístupné na webových stránkách Federální archivní agentury.


Zdroj:
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/28-04-2010-Rusko-zverejnilo-dokumenty-o-Katyni-t95664#356578 Verze : 0

Diskuse

Sice jde pouze o již známé dokumenty k případu (viz zdroj zde i v úvodním příspěvku), ovšem i tak je to velice vítaný a potřebný krok.


www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/28-04-2010-Rusko-zverejnilo-dokumenty-o-Katyni-t95664#356598 Verze : 0
Pokud vím je to malinko jinak, v Rusku proběhlo několik soudů protože přístupm k dokumentům nebyl, poslední soud potvrdil že nemají být přístupné, právě proto to bylo zvráceno prezidetským výnosem. Reálně nebyly ty dokumenty přístupné nikdy, poláci z nich pokud vím zveřejnili také jen část, možná byli něčím vázáni, nevím. A důležité je že je možno pátrat i po dalších dokumentech ke Katyni a ostatním masakrům (v Katyni leží asi 1/4 povražděných).
URL : https://www.valka.cz/28-04-2010-Rusko-zverejnilo-dokumenty-o-Katyni-t95664#356599 Verze : 0
Dle údajů v uvedených zdrojích byly zveřejněny ty dokumenty, které Poláci získali v roce 1992. O jejich existenci se tedy ví a proto jsem je označil jako "známé". Ví se také třeba o ruském vyšetřovacím spisu uzavřeném v roce 2004, který byl rovněž tajný. Ten byl také zveřejněn?


zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/28-04-2010-Rusko-zverejnilo-dokumenty-o-Katyni-t95664#356606 Verze : 0
Pokud vím, ne. Soud to zakázal zveřejňovat už v polovině devadesátých let. Řada ruských historiků si na to stěžovala ale soud odmítl odtajnit archivní materiály ministerstva vnitra, byť byly starší než zákoná norma. Pokud vím netýkalo se to jen Katyně, ale i dalších případů například v pobaltí a na Ukrajině. Ona ta "glasnosť" skončila poměrně rychle. O řadě dokumentů se vědělo že existují, co je jejich obsahem ale to bylo vše. Právě různé přípisy a podobné věci nebyly známé a nejsem si jist zda na kopiích pro poláky byly. Navíc ruští historici tvrdí že řada archiválií je v různých místních archivech kam se dostaly za války a že je nutno je vyhledat. To o čem se píše je centrální archiv, ale třeba některé dokumenty v něm zřejmě nejsou a buď byly zničeny za války nebo prostě leží nepovšimnuty kdesi jako svého času hitlerova lebka.
URL : https://www.valka.cz/28-04-2010-Rusko-zverejnilo-dokumenty-o-Katyni-t95664#356608 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více