Medaile SNB

Medaile SNB



Slovenská verze: Medaile ZNB



Jedná se o jednostrannou zlatovou medaili s nepravidelným tvarem, která je široká 35 mm a vysoká 37,5 mm.


Vrchní část medaile tvoří tříbarevná československá vlajka zahnutá do oblouku s vyvýšeným středem, nad níž se nachází vrchní část rudé vlajky, která je o něco užší. Spodní část medaile tvoří polovina ozubeného kola a štít s nápisem "SNB", respektive "ZNB" u slovenské verze. Uprostřed se nachází rudá pěticípá hvězda, která překrývá čs. vlajku a částečně i rudou vlajku a navazuje na spodní štítek. Po stranách spodních cípů hvězdy se nachází na každé straně tři lipové květy. Vlajky a hvězda jsou smaltované.


Na vrcholu rudé vlajky je kolmo umístěno ouško, které je zavěšeno na kruhovém otvoru zlatového obdélníkového závěsu. Ten je zdoben dvěma vavřínovými větévkami, které se rozbéhají se středu do obou stran. Závěs je široký 24 mm a vysoký 5 mm. Závěs je připevněn k tmavě rudé stuze, která je ve středu vertikálně proťata bílým a modrým pruhem. Modrý pruh je heraldicky vlevo. Stuha je široká 38 mm, oba střední pruhy 4 mm.




Zdroj:
- CHURAVÝ, Václav: Resortní vyznamenání, medaile, čestná uznání ministerstva vnitra z let 1945-1989, Česká numismatická společnost, Ústí nad Orlicí, 1993
- www.filatelie-klim.com
URL : https://www.valka.cz/Medaile-SNB-t96621#359658 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více