Medaile Za službu v SNB

Medaile Za službu v SNB



Slovenská verze: Medaile Za službu v ZNB



Jedná se o oboustrannou matně stříbřitou kruhovou medaili. Česká verze má průměr 35 mm, slovenská verze 34 mm.


Střed medaile tvoří státní znak. Nad znakem se nachází opis ve znění "SBOR NÁRODNÍ BEZPEČNOSTI", respektive "ZBOR NÁRODNEJ BEZPEČNOSTI" u slovenské verze. Pod znakem se nachází srp a kladivo, od nichž po obou stranách vybíhají lipové ratolesti. Ratolesti a opis se na obou stranách potkávají zhruba v polovině výšky medaile.


Rub medaile obsahuje čtyřřádkový nápis "ZA / SLUŽBU / V / SNB", respektive "ZA / SLUŽBU / V / SNB" u slovenské verze. Pod ním se nacházejí dvě zkřížené lipové ratolesti.


Na vrcholu medaile je u české verze kolmo umístěno ouško, které je zavěšeno na kruhovém otvoru stříbřitého obdélníkového závěsu. Ten je zdoben dvěma vavřínovými větévkami, které se rozbéhají se středu do obou stran. Závěs je široký 24 mm a vysoký 5 mm. U slovenské verze není ouško umístěno k medaili kolmo a k závěsu je připojeno průvlečným kroužkem o průměru 5 mm.


Stuha je tmavě modrá, po obou stranách proťatá dvěma červenými proužky o šířce 2 mm, které se nacházejí 5 mm od kraje a od sebe jsou odděleny mezerou o šířce 2 mm.




Zdroj:
- CHURAVÝ, Václav: Resortní vyznamenání, medaile, čestná uznání ministerstva vnitra z let 1945-1989, Česká numismatická společnost, Ústí nad Orlicí, 1993
- www.numismatika-ostrava.cz
URL : https://www.valka.cz/Medaile-Za-sluzbu-v-SNB-t96624#359664 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více