Zlaté Sojombo Hrdiny práce MLR

Golden Soyombo Hero of Labor of the MPR
Zlaté Sojombo Hrdinu práce MĽR
     
Název:
Name:
Zlaté Sojombo Hrdiny práce MLR Golden Soyombo Hero of Labor of the MPR
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1957
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
И.В. Викторов-Орлов : Награды Монгольской народной республики, Горький 1990 Dietrich Herfurth: Awards of the People´s Republic of Mongolia 1924 – 1992, Berlin 1999
archiv autora

URL : https://www.valka.cz/Zlate-Sojombo-Hrdiny-prace-MLR-t96627#359676 Verze : 1
     
Název:
Name:
Zlaté Sojombo Hrdiny práce MLR Golden Soyombo Hero of Labor of the MPR
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1957
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
И.В. Викторов-Орлов : Награды Монгольской народной республики, Горький 1990
Dietrich Herfurth: Awards of the People´s Republic of Mongolia 1924 – 1992, Berlin 1999
archiv autora
URL : https://www.valka.cz/Zlate-Sojombo-Hrdiny-prace-MLR-t96627#609028 Verze : 0
Bylo uděleno cca 400 kusů, mezi nimi i kosmonautce V. Těreškovové.


Prameny:
И.В. Викторов-Орлов : Награды Монгольской народной республики, Горький 1990 Dietrich Herfurth: Awards of the People´s Republic of Mongolia 1924 – 1992, Berlin 1999
archiv autora
URL : https://www.valka.cz/Zlate-Sojombo-Hrdiny-prace-MLR-t96627#359678 Verze : 1
Medaile Hrdina práce Mongolské lidové republiky byla založena v roce 1957. Toto vysoké státní vyznamenání se společně s řádem Suche-Batora udělovalo občanům Mongolské lidové republiky, ale i cizím státním příslušníkům kteří svými pracovními výsledky a příkladným nasazením, obětavosti v oblasti rozvoje země si zasloužili čestný titul Hrdina práce.

Vzácnost tohoto ocenění dokazuje i to, že v samotném Mongolsku bylo registrováno pouze na 200 občanů, kteří prokazatelně tento titul obdrželi.

Jde o pečlivě vybrané zástupce pracovníků ze všech oblastí života země. Německý badatel a falerista Herfurth ve své práci uvádí, že číslo dekorovaných dosáhlo počtu až 400, což však je neprokázané. Mongolské prameny a ruští sběratelé uvádějí číslo dekorovaných podstatně nižší .

Rozměr hvězdice je 35 mm. Celková výška 59 mm. Rozměr kolodky je 15 x 26 mm. Váha řádové dekorace i s kolodkou je 43 ,120 g. Váha samotné zlaté hvězdice je 33 g. Ražba je ze zlata o ryzosti 750/1000. Tento čestný titul neměl žádnou malou sponu, nošení bylo povoleno pouze In natura.

Literatura je uvedena v úvodní části článku .
URL : https://www.valka.cz/Zlate-Sojombo-Hrdiny-prace-MLR-t96627#359946 Verze : 2

Diskuse

Jen na okraj správně je TO Sojombo, nikoli ten. Jde o starý symbol, kde plameny na vrchní části symbolizují minulost současnost a budoucnost (jde o budhistický symbol) pod nimi je kruh a srpek symbolizující nebe (slunce a měsíc) následuje trojůhelník hrotem dolů (stejný je i zcela dole) což symbolizuje hrot kopí nebo šípu a tedy smrt nepřítele Mongolska, pak vodorovný pruh (opět další se stejným významem dole) který má symbolizovat spojení mezi lidem a vládci, čest a spravedlnost. Uprostřed je nejdůležitější sysmbol podobný čínskému Jing a Jang, mongolové v něm vidí dvě ryby, které nikdy nezavírají oči a tedy stále bdí a podle nich symbolizují rozum a moudrost, ale i podobně jako u Jing a jang protiklady. Oba svislé pruhy pak symbolizují ochranu před nepřáteli(původně k nim ještě mířili dva trojúhelníky jako hroty, ale ty byly už v dřívější době vypuštěny) Celé Sojombo někdy bylo zobrazováno posazené na lotorovém květu, ale i to se již dříve vytratilo(po roce 1940). Za dob komunizmu (tedy mezi lety 1949 - 1992 byla nad Sojombem pěticípá hvězda) Sojombo by mělo být vždy v barvě žluté (zlatéú protože ta symbolizuje barvu zlata a jeho stálost, vyjímečně se objevovalo i v barvě modré (symbol oblohy)
Znak (respektivě jeho dělení) uprostřed, myslím tím kruh je na fotce špatně rozeznatelný ale dělení se dá najít, zvláštní je že na znaku není ona hvězda která za komunizmu byla běžným standardem.
URL : https://www.valka.cz/Zlate-Sojombo-Hrdiny-prace-MLR-t96627#359692 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více