Muck, Hans

     
Příjmení:
Surname:
Muck Muck
Jméno:
Given Name:
Hans Hans
Jméno v originále:
Original Name:
Hans Muck
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.RRRR Zhořec
DD.MM.RRRR Zhorec
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
06.05.1680 Ovčí vrch
06.05.1680 Ovci vrch
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
vůdce vzpoury nevolníků Leader of Serfdom´s Rebellion
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Procházka, Z.: Konstantinovy Lázně, Bezdružice a okolí, Historicko-turistický průvodce č. 10, Nakladatelství Českého lesa, Domažlice 1998
URL : https://www.valka.cz/Muck-Hans-t96942#360364 Verze : 0
Hans Muck a povstání nevolníků v okolí Bezdružic

Pravděpodobně na jaře 1680 došlo na bezdružicko-švamberském panství, které v té době patřilo císařskému komořímu Janu Kryštofu z Heissensteinu, k povstání nevolníků. Za hlavního vůdce rebélie je uváděn Hans Muck ze Zhořce. V roce 1651 je skutečně sedlák tohoto jména ve Zhořci uváděn. Bylo mu 22 let a jeho žena se jmenovala Eva.

Vzbouření sedláci pravděpodobně v dubnu 1680 vydrancovali bezdružický zámek a poté se utábořili na nedalekém Ovčím vrchu, který se nalézá naproti hradu Švamberk. Ten byl však po vyplenění Švédy roku 1647 pustý. Využíván byl jen zdejší kostel.

Majtel panství se rozhodl řádění vzbouřenců, jejichž počet se údajně pohyboval kolem pěti set, zastavit a povolal vojsko. Pravděpodobně 6. května 1680 dorazily na místo dvě kompanie kyrysníků, kterým velel Kryštof Vilém Harant z Polžic a Bezdružic, synovec známějšího Kryštofa Haranta.

Vojáci zaútočili na narychlo opevněné a špatně vyzbrojené sedláky večer a chovali se nemilosrdně. Útok pravděpodobně začal palbou dvou děl z protějšího hradu Švamberk, následoval útok jízdy. Na místě bylo zabito 49 povstalců, dalších 20 bylo raněno. Zásahu přihlížel i Jan Kryštof z Heissensteinu.

Mezi mrtvými byl i Hans Muck, těla vzbouřenců byla pohřbena na hřbitovech v Čelivi a Krsech.

Zpráva o krvavém potlačení rebélie se rychle rozšířila do okolí, kde se k podobným akcím též schylovalo, a uhasila doutnající vzpoury.

Krátce po "bitvě na Ovčím vrchu" dala manželka majitele panství Marie Františka z Heissensteinu pokyn ke stavbě kaple Smrtelných úzkostí Kristových. Byla dokončena roku 1681 a vždy 31. května se zde měla konat zádušní mše na památku zabitých sedláků. V roce 1787 byla však uzavřena, poté chátrala, v letech 1903-1906 došlo k její obnově.

Masakr sedláků velmi zbrzdil hospodářský rozvoj panství, protože ve zdejších vesnicích žilo jen málo rodin, např. v Muckově Zhořci to bylo 13, a mnoho z nich přišlo o své živitele.

Prameny:
Procházka, Z.: Konstantinovy Lázně, Bezdružice a okolí, Historicko-turistický průvodce č. 10, Nakladatelství Českého lesa, Domažlice 1998
Procházka, Z.: Bezdružice, Nakladatelství Českého lesa, Domažlice 2006
www.hamelika.cz
www.konstantinolazensko.cz
URL : https://www.valka.cz/Muck-Hans-t96942#360366 Verze : 2
Pohled na Ovčí vrch od hradu Švamberk (Krsíkov), kaple Smrtelných úzkostí Kristových tvoří jeho dominantu.


Foto: vlastní
URL : https://www.valka.cz/Muck-Hans-t96942#360367 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více