10.06.2010 - Litevský veterán ve Strasbourgu.

Více než 5 000 občanů Sachalinu a Kurilských ostrovů podepsalo petici k odvolání proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci spáchání válečných zločinů sovětským občanem za druhé světové války.


Vasilij Kononov (87), který vedl během války skupinu partyzánů. byl roku 1998 v Litvě zatčen a obviněn, že v roce 1944 nařídil popravu 9 vesničanů. Zabití přiznal s tím, že to byli němečtí kolaboranti a byli zajati v přestřelce.


Evropský soud pro lidská práva roku 2008 rozhodl, že Litva uvězněním porušila lidská práva, protože vraždy v době spáchání neporušovaly sovětské ani mezinárodní právo.


Nyní v květnu však Evropský soud podpořil odvolání Litvy proti předchozímu rozsudku.


Zdroj:
http://en.rian.ru/news/20100610/159368698.html
URL : https://www.valka.cz/10-06-2010-Litevsky-veteran-ve-Strasbourgu-t97600#361691 Verze : 0

Diskuse

Vážení,
dost dlouho jsem dumal, proč se sovětští okupanti ze Sachalinu a Kuril obávají výnosu štrasburského soudu. Málem jsem se začal podezírat, že mi unikají souvislosti a to jsem prožil většinu života v reálném socializmu.


Snad jediným vysvětlením tohoto činu je možnost, že pět tisíc podpisů poskytly osoby, které se obávají zatýkání a soudů ze strany Japonců.
URL : https://www.valka.cz/10-06-2010-Litevsky-veteran-ve-Strasbourgu-t97600#361738 Verze : 0
navic je to kravina, vrazda je vrazda v kterekoliv dobe, a jestli to byli kolaboranti na veci nic nemeni Sad
URL : https://www.valka.cz/10-06-2010-Litevsky-veteran-ve-Strasbourgu-t97600#361752 Verze : 0
http://czech.ruvr.ru/2010/05/21/8255754.html
Oni to soudruzi ze Sachalinu a přilehlého okolí posílají proto že je tam aktivní šéf mladých z ruské strany, ten to shromáždil a hlavně dostal do zpráv, podobné akce běží i jinde. Rusové to dost prožívají a ono to partyzánské "hrdinství" nebylo až tak veliké jak by se mohlo zdát, ze zabitých byly tři ženy, jedna ve vysokém stupni těhotenství. A tlachy že šlo o odvetu za zabití partyzánů (včetně velitelovi manželky - velitelem byl právě dotyčný) jsou s prominutím o ničem, zabití partyzánů bylo nejspíš odvetou za jiné činy a obecně za to že sověti přepadli Lotyšsko v roce 1940 a vyvraždili tam spoustu lidí. Opět se dostáváme k tomu, že vymlouvat se na to že "oni to udělali první" je nesmysl, v reálu tím říká že jsou stejní jako protivník. Navíc termín "partyzánský soud" je dost zvláštní a nemá žádné zakotvení v mezinárodním právu (ono ho nemá ani vraždění civilů, což minimálně část zabitých byla) A jen pro zajímavost, soudruh dostal "úděsný" trest, 20 měsíců a odseděl je ve vazbě. Takže za jednoho zabitého seděl něco přes dva měsíce, to se mi nezdá mnoho.
Něco je zde: www.lidovky.cz a tady je pohled jedné komoušské soudružky, ale vyplívá že hrdinní partyzáni část lidí upálili, a že vesničané partyzány nepobili, ale prostě je udali Němcům a ti s nimi (zcela logicky) zatočili. Lze jistě mít výhrady k tomu jak je Němci zabili a dotyční by za to měli být (pokud byli partyzáni označeni jako bojovníci druhé strany) za to souzeni a potrestáni, ale rozhodně to nedává bandě "hrdinů" právo vraždit vesničany. Otázkou samozřejmě je proč byli ti partyzáni udáni, neměli je Lotyši rádi jako okupanty, nebo je prostě vyžrali a ohrožovali je, nebo udělali jiný "průšvih"? Nemaloval bych si dotyčné partyzány jako hrdiny bez bázně a hany, z pohledu sovětu (a dnes Rusů) jistě bojovali na správné straně, z pohledu mezinárodního práva to ale bylo poněkud jinak, já alespoň neviděl partyzány s nějakým označením že patří k jedné z válčících stran, takže z tohoto pohledu šlo prostě o lupiče, záškodníky nebo prostě bandity. konecna.cz
No a tady najdete hezký přehled jak se případ vyvíjel, spravy.pravda.sk
Jinak pokud opravdu soud ve Štrasburku ve svém výroku použil slova: že "dotyčný skutek nebyl v té době trestným činem", pak mi to jen potvrzuje že EU a její orgány mají být zlikvidovány. Ono v dotyčné době nebylo trestným činem ani vraždění židů, takže pokud to nějaký soudcoblb opravdu řekl, každý nácek se tím může hájit.
URL : https://www.valka.cz/10-06-2010-Litevsky-veteran-ve-Strasbourgu-t97600#361754 Verze : 0
A k problematice partyzánů a Ruska, dnes jsem náhodně narazil na zajímavý článek : zahranicni.ihned.cz
Myslíte že se k nim orgány Ruské federace budou chovat jako k hrdinům, nebo jako k banditům? Nad zabitým policistou jistě vynesl rozsudek "partyzánský soud", podporu obyvatel mají, proti korupci bojují...
URL : https://www.valka.cz/10-06-2010-Litevsky-veteran-ve-Strasbourgu-t97600#361756 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více