Býšov

tvrz
     
Název:
Name:
Býšov Býšov
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
tvrz stronghold
Stav:
Condition:
chátrající fallen into disrepair
Přístupnost:
Accessibility:
nepřístupno closed for public
Obec:
Municipality:
Temelín - Knín Temelin - Knin
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°09'35.60"N 14°23'59.62"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1395
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Karlův hrádek
Hluboká n/Vlt.
Týn n/Vlt
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastní návštěva místa
http://www.hrady.cz/index.php?OID=1032
www.webnode.cz/u/also-cb.webnode.cz/
cs.wikipedia.org
http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=1455211
www.jihoceskykraj.info
www.vltavan.cz
URL : https://www.valka.cz/Bysov-t97755#361972 Verze : 0
Několik fotek stavu v červnu 2010. Tvrz je zachycena ze západu, jihozápadu, jihovýchodu a východu. Focení přímo z jihu brání stromy u silnice a ze severu je pak uzavřený pozemek dvora. Fotografie s popisem jih je ve skutečnosti focena z východu, ze stavidla rybníka. Na poslední fotce je plán investora jak by měla (pokud se to povede) rekonstrukce vypadat po dokončení.
zdroj : vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Bysov-t97755#361974 Verze : 0
Tvrz Býšov vznikla zřejmě někdy koncem 14. století a v té době jsou uváděni bratři Arnošt a Kuník z Býšova. V roce 1545 byla tvrz Býšov s vesnicí Býšov a Všemyslice zapsána do Zemských desk jako majetek Janem Býšovcem z Býšova. Kolem roku 1615 získal Tvrz a okolní majetek Dětřich Malovec z Malovic, který ji připojil k panství Hluboká, s tímto panstvím přešla do majetku Schwarzenbergů. V době Malovců také tvrz ztratila svůj význam jako sídlo a v její těsné blízkosti byl vystavěn hospodářský dvůr a tvrz byla využita jako sýpka. Ve vlastnictví Schwarzenbergů byla tvrz až do roku 1930 kdy byla vyvlastněna a státem prodána tehdejšímu nájemci Vladimíru Sailerovi. Po válce byla vyvlastněna znovu a hospodařil na ní školní zemědělský podnik VŠ zemědělské v Praze, ten jak tvrz tak statek neudržoval a tak došlo k značné devastaci, především barokní konírny. V osmdesátých letech v souvislostí s výstavbou Elektrárny Temelín byla tvrz předána ČEZu, který zajistil alespoň nejnutnější opravy, jako novou střechu vlastní tvrze. V současnosti je majitelem firma "Jihočeské zemědělské lihovary" která podle plánu tvrz má opravit (a pomocí dotace EU) a má v ní být jakési centrum informací pro firmu. Zatím jsou kolem věže lešení a zdá se že nějaké práce začaly.
Ke tvrzi je celkem snadný přístup, ze silnice Hluboká N/Vlt. - Týn n/Vlt. je odbočka před elektrárnou Temelín (je to asi 1km před věžemi elektrárny), křižovatka má vyznačen jen směr Vodňany a Týn, ale doprava vede další silnice (poněkud prašná, ale slušná) a po ní se asi po 2 km dostaneme až ke tvrzi. Vlastní dvůr je sice oplocený, ale tvrz je mimo plot a lze se k ní dostat, ovšem počítejte s porostem kopřiv (takže v šortkách a tričku to nezkoušejte Smile ). V době mé návštěvy se dalo projít skrze tvrz i do dvora, ale to je soukromý majetek a tak to nelze doporučit.
Zdroj : vlastní návštěva místa
http://www.hrady.cz/index.php?OID=1032
www.webnode.cz/u/also-cb.webnode.cz/
cs.wikipedia.org
http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=1455211
www.jihoceskykraj.info
www.vltavan.cz
URL : https://www.valka.cz/Bysov-t97755#361975 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více