08.07.2010 - Česká republika je připravena předat bezplatně Jordánsku odminovací stroje Božena-5

Чехия намерена передать Иордании ...
Česká republika je připravena předat bezplatně Jordánsku odminovací stroje Božena-5


Ozbrojené síly ČR plánují předat Jordánsku bezplatně dva odminovací stroje Božena-5 s cílem urychlit rozhovory o prodeji 20 letounů L-159, informovala včera ČTK s odkazem na Lidové noviny.


Možnost prodeje českých letadel L-159 projednával ministr obrany ČR Miroslav Barták s Jordánským králem Abdalláhem II. v říjnu loňského roku. Letadla může Jordánsko používat k přípravě stíhacích pilotů F-16.


Skupina českých vojáků se dvěma odminovacími stroji Božena-5, vyvinuté slovenskou firmou Way Industry, byla v březnu odeslána do Jordánska k poskytnutí pomoci v odminování v prostoru řeky Jordán.


Česko-jordánská smlouva o spolupráci v oblasti odminování byla podepsána v březnu tohoto roku, protože ozbrojené síly Jordánska podobnou techniku nemají a ani ji neumí používat.


Jak uvedl v Lidových novinách anonymní zdroj z vedení AČR, zůstanou odminovací stroje po vičistění svěřeného prostoru v Jordánsku.


Podle oficiálního vyjádření MO ČR doposud patří systémy i všechny jejich komponenty České republice, co s nimi ale bude dál závisí na dalších jednání.


Tisková mluvčí MO ČR Lucie Kubovičová uvedla, že prodej letadel a bezplatné předání odminovacích strojů nelze dávat do přímé souvislosti.


ČR získala tři odminovací stroje Božena-5 od slovenské firmy Way Industry v roce 2007, cena každého stroje byla 25 mil Kč.


Od roku 2003 má Letectvo ČR dlouhodobě uloženo více než 40 zbytečně pořízených letadel L-159, které vedení státu a společnost Aero Vodochody bezúspěšně zkouší už řadu let prodat.


Podle hodnocení expertů každoročně stojí tato legrace (skladování a údržba těch zbytečných strojů) české daňové poplatníky zhruba 200 mil Kč.



Pozn. FCH:
O tom, jak dalece budou odminovací stroje Božena-5 bojeschopné po vyčistění svěřeného úseku by se měl vyjádřit někdo, kdo do této oblasti vidí, já to, bohužel, nejsem, vím o tom pouze to, že takové mašinky existují.



--------------------------------------------
Zdroj: Novosti VPK
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364642 Verze : 0

Diskuse

Vozidlo ako také by malo byť schopné dlhodobej činnosti aj po odmínovaní (pokiaľ sa budú robiť pravidelné revízie a kontroly). Problém skôr vidím v životnosti príslušenstva - vlastného odmínovacieho zariadenia, ktoré pri prípadnej explózii míny dosť trpí.
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364643 Verze : 0
Díky buko1 za vysvětlení
URL : https://www.valka.cz/08-07-2010-Ceska-republika-je-pripravena-predat-bezplatne-Jordansku-odminovaci-stroje-Bozena-5-t99313#364678 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více