AK-47 ve výzbroji americké policie?

Diskuse

Zdravím,
narazil jsem na tento článek, kde se mj. píše, že policisté byli vyzbrojeni dvěmi AK-47. Novinářský renonc to nebude, protože dále píší, že měli i brokovnici a M-4. Myslím si, že dnes skoro každý novinář rozezná "teroristickou" AK-47 od zbraní západní provenience Wink


Máte k tomu někdo nějaké info? Chápu, že po tažení do IRQ a AFG mohou mít ve skladech dost ex-sovětské výzbroje, ale že by ji takto standardně používali na místo svých "proudly made" M-16, M-4 a ostatních variant? Nehledě na logistiku - zajištění nábojů... Pochopil bych to např. ještě u G. I. Joes v IRQ nebo AFG, ale v USA? A u policistů? Zvláštní...


www.washingtonpost.com
URL : https://www.valka.cz/AK-47-ve-vyzbroji-americke-policie-t99687#365225 Verze : 0
A tak logistika by problém nebyla, stejně jako by nebylo nutné spoléhat na kořistní - USA jsou dost velký trh pro AK a kopie a munice je taky hodně dostupná.
Na druhou stranu... Viz obrázek Smile
AK-47 ve výzbroji americké policie? - Příručka novináře pro rozpoznávání

Příručka novináře pro rozpoznávání
URL : https://www.valka.cz/AK-47-ve-vyzbroji-americke-policie-t99687#365229 Verze : 0
Obávám se, že si představuješ N.O. policii poněkud nesprávně. Místní policie, tedy třeba městská, je vyzbrojována zcela v rámci rozpočtu města a není vůbec nijak závislá ani na federální ani státní správě. Takže to funguje tak že třeba policie v New Orleans si koupí v některém rozpočtovém roce samopaly Thompson a když už se zdají být příliš nepraktické nahradí je například AK-47. Rozhodně nepůjde o zbraně z Iráku nebo podobně. Do USA bylo prodáno velké množství zcela nových zbraní z východního bloku a právě AK jsou docela levné a lze je získat stejně jako náboje (spotřeba policie není až tak veliká) bez jakýchkoli problémů o dost levněji než třeba právě M-4. Mimo to je pro třeba střelbu na vozidla zřejmě náboj 7,62x39 lepší než 5.56 NATO. Automatické zbraně policie může v USA používat, ale je to jen v konkrétních případech (rabování po Katrině to jistě bylo), běžně je policisté konající službu nemají (v autě bývá brokovnice a osobní zbraně), pokud vím vydávají se jen pro případ potřeby. V některých policejních sborech slouží ještě dnes třeba samopaly Reising, ale i zmíněné Thompsony se asi ještě dají možná najít v místech která nemají potřebu je moc užívat. Různé policejní sbory používají i zcela odlišné osobní zbraně a klidně v sousedních městech mohou být zbraně jak americké tak třeba německé. Ostatně ani přezbrojení není tak že se všechny zbraně vyřadí a koupí všechny nové, takže i v rámci jednoho sboru může být (a bývá) několik modelů. Ráže není až tak zajímavá, protože nejde o miliony nábojů, ale spíše o tisíce nebo desítky tisíc ročně (nákup je samozřejmě pravidelný). Prostě policie (zde šlo o místní z N.O.) si kupuje to co je město schopno zaplatit, pro celé N.O. bylo pravděpodobně AK koupeno několik desítek, maximálně stovek, podobné zbraně se využívají pro velké demonstrace, pro zátahy na zvlášť nebezpečné pachatele a podobně, proto jich nikdy není víc, prostě by to byly vyhozené prachy.
URL : https://www.valka.cz/AK-47-ve-vyzbroji-americke-policie-t99687#365230 Verze : 0
Navíc mohly být třeba v úpravě pouze pro střelbu jednotlivými ranami - i těch se v USA prodává hodně.
URL : https://www.valka.cz/AK-47-ve-vyzbroji-americke-policie-t99687#365240 Verze : 0
Policie používá i plně automatické zbraně, stejně jako různé hlídací a jiné služby. Poloautomatické úpravy jsou jednak dražší a jednak jsou určeny pro volný trh, který je v USA omezen právě pokud se týká zbraní střílejících dávkou. Jako soukromník (tedy pro obranu, sport nebo lov) je držet nemohu, lze ale získat vyjímky, to se ale pokud vím liší podle konkrétního státu a některé střelnice třeba umožňují vyzkoušet si střelbu právě z plně automatických zbraní. Naopak prodej nelegálních zbraní (tedy plně automatických) je jedno z docela hlídaných odvětví nezákonné činnosti. Policie v N.O. pravděpodobně měla AK v normální nikoli poloautomatické verzi.
URL : https://www.valka.cz/AK-47-ve-vyzbroji-americke-policie-t99687#365251 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více