Východoněmecká útočná puška

Diskuse

Východní Němci prý vyvíjeli vlastní vzor útočné pušky. Snad i proběhly srovnávací zkoušky s AK 47 a Sa 58. Víte někdo něco bližšího?
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365301 Verze : 0
Vážený pane kolego,
v osmdesátých letech minulého století, vzniklo několik nových projektů a prototypů útočné pušky, typové řady StG-940. Údajně existovaly dva konstrukční záměry v provedení pro náboje NATO: 5,56x45 mm a pro náboje VS: 5,45x39 mm.

StG-941 Standard,
StG-942 Karabiner - zkrácená verze,
StG-943 Kurzversion - ještě kratší varianta, údajně postavená podle požadavku STASI,
StG-944 Leichtes Maschinengewehr - lehký kulomet,
StG-945 Präzisionsgewehr - puška pro ostřelovače.


Poznámka
Zkratka StG znamená: Sturm Gewehr (útočná puška).
Východoněmecká útočná puška - Foto převzato z Guns & Ammo.

Foto převzato z Guns & Ammo.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365334 Verze : 0
Tuhle zbraň nemyslím, zbraň kterou mám na mysli vyvýjeli v NDR ve stejné době kdy u nás probýhal vývoj Sa58. Puška neměla nic společného s AK 47, šlo o samostatnou německou konstrukci. Údajně o ní kdysi psali ve Střelecké revui, ale nenašel jsem o ni na netu nic, odkazy ukazovaly právě na tento klon AK.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365344 Verze : 0
Vážený pane kolego,
je možné, že se nejedná o Sturmgewehr, ale o Maschinenpistole (samopal). Pokud si pamatuji tak "Dederóni" tímto pojmem označovali i AK-74: Maschinenpistole Kalaschnikow - MPi-K.


V NDR jsem kdysi navštívil drážďanské vojenské muzeum a mezi exponáty byla vystavena i samopalná malorážka: MPi Modell 69.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365355 Verze : 0
Opravdu se nejedná o žádný klon AK. Mělo by se jednat o svébytnou konstrukci, patrně s využitím vývojových prací z období války. Puška byla konstruována na munici 7.62x39 a design zbraně byl prý zcela odlišný od AK47 nebo Sa58, podobný spíše puškám HK G3
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365357 Verze : 0
Vzhľad zbraní skupiny StG 940, púzdra zbrane a rozmiestnenie a tvar ovládacích prvkov na obrázkoch v www.securityarms.com zodpovedá klonu AK-47/74 - rozhodne viac než konštrukcii odvodenej od HK G3 alebo Sturmgewehr 44 (HK G3 je odvodená od konštrukcie StG 44). Zobrazená zbraň zodpovedá zhruba klonu na úrovni fínskej útočnej pušky Valmet M76.


Ak v NDR prebiehal nejaký vývoj novej automatickej zbrane niekedy v 50. rokoch, bolo by rozhodne zaujímavé nájsť o čo išlo a do akého štádia sa vývoj dostal.


V pomerne reprezentatívne publikácii Schützenwaffen (Illustrierte Enzyklopädie der Schützenwaffen aus aller Welt. Militärverlag, 1988, ISBN 3-327-00513-3) nie je o vlastnom vývoji takejto zbrane v NDR žiadna zmienka. To ale samozrejme nič neznamená...
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365371 Verze : 0
Nabídnu trochu indicií pro pátrání. Ptám se protože jsem si na tohle téma náhodou znovu v jisté souvislosti vzpomněl. Článek o této zbrani skutečně u nás vyšel, sám jsem ho zběžně shlédl ale už se mi to vykouřilo z hlavy. Mám takový zvyk, že v trafice zběžně prohlédnu pár časopisů zda je v nich něco co by stálo za to utratit za ně peníze. A takhle jsem jednou prohlížel Střeleckou revui nebo Střelecký magazín, nebo jak se to jmenovalo. Bylo to ještě než se dva téměř stejný časáky o zbraních sloučily do dnešní jedné publikace. A tam jsem článek o východoněmecké útočné pušce zkouknul protože mě zarazil ten titulek, soudruzi totiž ten termín tak nějak nepoužívali, pamatuji že tam byl i náčrtek té zbraně. No a protože mě tenkrát zaujalo spíše Letectví tak jsem tohle zase vrátil do regálu. Tipuji to tak 10 let zpátky. Tak jedině jestli si někdo archivuje tyhle časáky, protože na netu ani ťuk.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365372 Verze : 0
Alchymista se notně mýlí a opakuje oblíbený nesmysl o původu pušky HK G3 v StG 44, to je sice oblíbený, ale nesmysl. Zbraň G3 je odvozena nikoli od výrobku Haenel StG 44, ale od výrobku firmy Mauser v Oberndorfu, který byl na konci války uveden do výroby jako StG 45(M). To jestli se v NDR něco vyvíjelo a kam to došlo nevím, mohlo samozřejmě jít o vývoj právě z StG 44 protože firma Haenel byla na jejím území (Mauser byl naopak na západě a to spolu s modernější koncepcí vedlo k použití jejich zbraně). Ale vzhledem k tomu že NDR neměla armádu do roku 1956, asi tento vývoj nebyl před tímto datem. Někdy v roce 1960 byla ale už zavedena výroba AK-47, takže pravděpodobná doba vývoje je zřejmě v těchto letech.


Pokud jde o "Schützenwaffen" je to sice publikace na pěkném papíře a reprezentační, ale její dva díly nepokrývají ani zdaleka všechny zbraně a hlavně se zabývá především zavedenými zbraněmi.


Soudruzi v NDR obecně nepoužívali název StG, ale MP. Proč to je otázka, původní StG 44 byly ve výzbroji policie od roku 1949 (tedy od vzniku státu).
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365377 Verze : 0
Ale ani StG 45(M) sa nedá považovať z výlučného priameho predka HK G3. V konštrukcii sú použité riešenia z oboch zbraní.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365381 Verze : 0
No vzhledem k řešení uzamření válečky a tomu že Španělé v CETME (od nich je G3 převzata) tvrdí že použili právě řešení firmy Mauser, zatímco o StG44 se nezmiňují se to rozhodně tvrdit dá. Uzamčení závěru je právě tou typickou věcí která CETME (a G3, i všechny další z ní vycházející) charakterizuje.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365384 Verze : 0
to Karel Hosnedl, zeptám se, pokud jste jen prolistoval nejednalo se o "Karabiner-S"? To byla německá verze sovětské SKS vyráběná v NDR, byla ale vytlačena AK a celkem se o ní neví. Nešlo o ni?
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365385 Verze : 0
to bitaxe, že to nebyla nějaká verze jakékoliv sovětské konstrukce si jsem jistý. I při zběžném prohlédnutí jsem zachytil informaci že se má jednat o prototyp samostatné konstrukce (no, určitě soudruzi využili něco z vývoje pro Wehrmacht, je to logické). Vzhled zbraně byl skutečně tak nějak západní (já vím že to není nic odborného, ale asi všichni víme jak si to vysvětlit) a pokud jde o modifikaci sovětské SKS, tu znám, viděl jsem ji několikrát, používali ji vojáci, kteří stávali čestnou stráž u památníků v Berlíně. Pozoruji, že jsem otevřel hodně zajímavé téma, možná že by nás podobné překvapení vzhledem k místní tradici zbrojní výroby očekávalo i v případě Polska.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365386 Verze : 0
U Poláků spíše nikoli, ti byli vždy pyšní na své výrobky (i v případě že to nebylo moc odůvodněné) a psali o nich. Východoněmečtí soudruzi, ale byli něco jiného a třeba o jejich dopraváku Baade se nedovíte skoro nic. Podobné věci by byly spíš v Maďarsku, díky jazykové bariéře a pak v Rumunsku a Bulharsku. Ono, ale i těch sovětských prototypů bylo docela dost a právě padesátá léta nejsou (alespoň u nás) moc známa. Přiznám, že poválečný vývoj pro mne není moc zajímavý, ale tohle bychom vyřešit měli Smile zvlášť pokud to bylo v SM nebo SR. Otázkou je jestli to nebylo v plátku jako jsou "Zbraně", kde je důvěryhodnost řady věcí poněkud nižší. No zkusím jestli něco nenajdu.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#365391 Verze : 0
Ten článek se jmenoval: "Samopal z NDR" a vyšel ve Střeleckém magazíně v čísle 08/2002, str.20-21 a ve vyhledávacím přehledu (viz program kolegy Tetřeva http://www.guns-info.cz/index.php) jej definují klíčová slova : "samopal, Německo, NDR, puška útočná,". Ostatní ti budou muset najít laskaví kolegové. JAK NA SVIŇU JÁ TOTO ČÍSLO NEMÁM. MadMad Takže pokud někdo toto číslo vlastní, prosím také o zapůjčení, popř. malou fotokopii.LaughingLaughingLaughing
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#366070 Verze : 0
Přikládám hledaný článek naskenovaný ze Střeleckého magazínu 08/2002. Soudruzi z NDR vnesli zmatek tím, že zbraň neoznačili StG 59, to už by kazdý pochopil o co se jedná, a z rozebraných dílů také, že začali tam kde kolegové s StG 44 skončili. Zajímavá je konstrukce tříranového omezovače dávek v roce 1959.
URL : https://www.valka.cz/Vychodonemecka-utocna-puska-t99714#367590 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více