Očista - Viktor Suvorov

Diskuse

Suvorov zde vyvrací několik tvrzení o WW2
1) že Stalin v r.1939 nechal povraždit 40.000 generálů a důstojníků
2) že tím oslabil SSSR
3) že to byli dobří generálové
4) že se Stalin bál Hitlera
a další


Je to trochu rozvláčně napsané, hodně proložené sugestivními řečnickými otázkami, ale spousta dobrých info o občanské válce v Rusku, Bolševickém vedení mezi válkami a vůbec situaci před WW2 v tamtéž.


Cena 212,-, stránek -doplním
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#44265 Verze : 0
Protože Isek od května 2004 "nedoplnil", činím tak teď


Z ruského originálu OČIŠTĚNIE vydaného nakladatelstvím OOO Izdatě'lstvo AST v Moskvě 1998 přeložil Dimitrij Běloševský.
Vydalo nakladatelství NAŠE VOJSKO Praha 2002 - IBSN 80-206-0640-8
a nakladatelství HUMANITARIAN TECHNOLOGIES Praha 2002 IBSN 80-86398-17-X (toto nakladatelství pravděpodobně zaniklo, protože jejich mail humtech@humtech.cz není dostupný).
250 stran textu.


Pár názvů jednotlivých kapitol:


Vystřízlivění? Konec euforie


Čtyřicet tisíc vojevůdců (obecně uznávané a všude uváděné číslo Suvorov rozebírá na prvočinitele a dokazuje, že jde o shit)


Vojevůdci každým coulem (tady jsou profily různých desperádů, čekistů a dalších "armádních" velitelů v uniformách, kteří měli být za své zločiny popraveni už dávno).


Stratégové z Lubjanky - pokračování o čekistech v armádních uniformách


Byl soudruh Dybenko americký špion? Na příkladu předrevolučního zločince s minimální úrovní ne vzdělání, ale běžné kultury, demonstruje, co to bylo za svoloč.


O Rudých kozácích a První jízdní - konkurenční boj mezi "bojovými přáteli" o moc.


Byl velitel armády Jakir nepřítelem lidu?


Politruk Tuchačevskij - když to člověk čte, chce se mu zvracet - cca 60 stran v šesti kapitolách je věnováno tomuto "géniu revoluce", autoru a původci ukrajinského hladomoru.


O vojevůdci, obdařeném analytickým myšlením - maršál Bljucher, neschopný alkoholik, uklizený na východ.


Bál se Stalin Hitlera? (a další 2 kapitoly, věnované Stalinově válečné strategii k poválečnému ovládnutí nejméně Evropy, což mu překazil Hitler svým vpádem v r.1941).


Podle výsledků dedukce by měl být přinejmenším Západ Hitlerovi vděčný, protože jinak by se "tábor míru a socialismu" rozprostíral od Kamčatky po Gibraltar a Island.


Dooost zajímavé četní - ostatně jako cokoli od Suvorova.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#145360 Verze : 0
Hlavní myšlenkou, která prochází celou knihou, je názor, že Stalin potřeboval pro připravovanou válku proti Hitlerovi vyčistit důstojnický sbor od lidí, kteří tam nalezli ještě za revoluce a občanské války a byli hlavně různými partami navzájem se podporujících teroristů, hromadných vrahů a hochštaplerů vydávajících se za vojevůdce, přičemž velká část jejich válčení se omezila na masakrování civilistů ve jménu revoluce. Na jejich místo potřeboval dosadit lidi, kteří o jeho rozkazech nediskutovali, ale splnili je, což se od jejich předchůdců nedalo očekávat. Navíc Suvorov dokládá, že v militarizovaném systému byl v předválečném SSSR důstojníkem kdekdo, takže likvidace např. vedení NKVD nebo železnic armádu vůbec nepostihla.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#283715 Verze : 0
Spracovávaná téma je to každopádne zaujímavá, písaná typickým "Suvorovovým" štýlom, takže priaznivci aj odporcovia si v dobe keď bola kniha publikovaná, určite "zgustli".
Zaujať "nezaujatý" postoj k osobe a práci V.Suvorova je dosť ťažké, nakoľko udalosti ktoré Suvorov spracúva v tejto knihe (ale napríklad aj v trilógií o kariére maršala G.Žukova) sú podané dosť špecifickým štýlom, ktorý skĺzava až do osobných invektív a niekedy dosť zbytočných opakovaní už spomenutých faktov.
Každopádne tato a ostatné knihy Suvorova sú zaujímavým čítaným a oplatí sa ich zaradiť do knižnice, ale k záverom treba byť patrične skeptický.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#321570 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více