pz1A - muniční a velitelský + foto

Diskuse

když jsem se v Brně dne 16.6. účastnil přijímacího řízení na VUT na FSI stavil jsem se v OD Wägner.
videl sem Pz.I A municni upravu (500 Kc) od MB
v Praze na Dum-Dum 19.6. byla za 300 a jeste k tomu mel dovozce velitelsky I. A
neváhal sem ale uz ve stredu me zamrazilo-na korbe místo veze byla kovová krabice
u velitelského tanku byl ve vezi kulomet!!
u přilozených par slov stalo, ze tanky byly pozdeji vyzbrojeny (myslym MG13)
muzete mi nekdo poradit?
nikde sem nenasel fotografii
dik
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#49404 Verze : 0
Ta bedna na tom muničním nemusí být až tak špatně (mně tedy připadá spíš dřevěná než kovová) ale u toho velitelského tomu dodatečnému vyzbrojení moc nevěřím, navíc mám pocit že velitelských Pz I bylo jen pár kusů.
No a teď aby toho nebylo málo jedna špatná zpráva, ta stavebnice pasuje dost mizerně, právě ji stavím a není to opravdu žádný zázrak spíš dost děs asi jako HiPM. Zatím mám pohromadě korbu muničáku, s blatníky a nástavbou a tmelu tam padlo docela dost. Stavím to jinak než je v návodu tedy pásy až na konec protože si nedovedu představit jak tam s nasazenýmí pásy pasuju díly nástavby a blatníků. Teď jsem pro změnu zvědav jak tam dostanu ty pásy Smile , je to sice zajímavý kus ale fotku jsem na to nikde nesehnal, takže možná že to je jen podle zmínky někde v knížce. Prostě za 500,- je to dost drahý a ani za 300,- to neni moc výhodný kup.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#51976 Verze : 0
tak jsem přece nějakou fotku našel
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#51978 Verze : 0
Veliteľský Pz.I A myslíš tento ?
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#51981 Verze : 0
to brano myslím že zajíc sháněl fotky na toho co má nahoře tu bednu, jinak velitelský je samozřejmě ten co ho tam máš, co se pamatuju tak jich bylo jen pár kusů, nevíš kolik?
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#51989 Verze : 0
Zo Zajovho príspevku sa mi zdalo,že sa pýta práve na tento typ.Ak sa nemýlim,tak veliteľských vozov na podv.Pz.IA vzniklo v 1935 len 6 kusov.


Nevieš koľko bolo vyrobených týchto muničákov ? A k zásobovaniu akých strojov vznikli ? Viem len o Flakpanzer I. Niesli muníciu i do iných strojov ?
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#52057 Verze : 0
to brano přesnou informaci nevím, švédskýservr z kterého je ta fotka píše o 56 kusech ale tam jsou možná zahrnuty ity které máš na fotkách ty tedy bez té bedny na vrchní části, výrobce stavebnice píše že jich bylo 12 a že sloužily k zásobování Tigerů, může jít i jen o polní úpravu u některé divize.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#52064 Verze : 0
To braňo a bitaxe: Janusz Ledwoch uvádza 51 ks Munitionschlepperov (SdKfz 111) prerobených Alkettom z PzKpfw I Ausf. A s tým, že tieto boli pridelené k jednotkám samohybných útočných diel (StuG III). Papierovo (Kriegsstärkenachweisung 445 z 1.11.1939) sa síce každá z čiat mala skladať z dvoch útočných diel StuG III, jedného SdKfz 253 a jedného muničného SdKfz 252 s prívesom Sd Anh 32, v skutočnosti sa však namiesto SdKfz 252 použivali často práve SdKfz 111. 12 kusov malo byť údajne používaných pancierovými granátnikmi Panzerdivision LSSAH. Fotky som však zatiaľ nevidel žiadne a aj tie čo sú na nete alebo v literatúre je podľa mňa takmer nemožné zaradiť ku konkrétnej jednotke.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70599 Verze : 0
Ešte k tomu prezbrojovaniu Panzerbefehlswagen Ia. Z priloženej fotky je zrejmé, že minimálne jeden Very Happy bol vyzbrojený, resp. prezbrojený guľometom, malo by ísť o spomínaný MG 13 kal. 7,92 mm.


BTW: na tej fotke od bitaxe, nie je to pravom blatníku symbol LSSAH?
pz1A - muniční a velitelský + foto - Kleiner Panzerbefehlswagen Ausf A
(Sd.Kfz. 265)

Kleiner Panzerbefehlswagen Ausf A
(Sd.Kfz. 265)

URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70627 Verze : 0
btw, ten velitelskej i s kulometem, neni to nahodou tohle ?








Jinak ja teda uplne presne nechapu, na co se Zajic vlastne pta Smile jestli na to, proc je v municni verzi bedna na munici a ne vez, nebo jestli je ve velitelske verzi kulomet, nebo co vlastne Smile mozna by to chtelo upresnit Very Happy
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70628 Verze : 0
to admin: to s tou vežou som ani ja dosť dobre nepochopil, pretože je logické, že na muničnej verzii bola vež odstránená, možno zajac vysvetlí o čo mu išlo


Čo sa týka tej druhej zajovej otázky - prekvapilo ho, že na Panzerbefehlswagen I Ausf A je inštalovaný guľomet, pretože si myslel, že tieto boli neozbrojené. To je aj pravda, s výnimkou niekoľkých kusov, viď vyššie môj príspevok. Tebou vložené fotky sú Panzerbefehlswagen I Ausf B, kde už bola zbrusu nová nástavba aj so štandartne montovaným MG 34.


BTW: ešte jedna dosť raritná fotka Munitionschlepper-u
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70634 Verze : 0
to Admin to co máš na fotce je velitelský Pz IB a ten měl kulomt standardně, na PzIA (těch bylo ve velitelské úpravě jen pár - někde jsem četl že snad jen 6) ten kulomet normálně nebyl Panzerova fotka je ze španělska a jde možná o polní úpravu (ve španělích jezdili PzIA i B jak bojové tak velitelské). Zajíc se ptá na to existoval-li vůz s plechovou skříní (ano) protože to o čem píše Ledwoch je původní verze kde je munice pro StuG III uložena jinak (uvnitř), a že na A verzi velitelské je ve stavebnici kulomet, což je také netypické. Fotku k první otázce jsem poslal já ke druhé Panzer (tu jsem neznal Smile )
to Panzer myslím že je to opravdu symbol LSSAH
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70637 Verze : 0
to Panzer to co máš na fotce není s největší pravděpodobností munitonschlepper, pravděpodobně jde o vozidlo k výcviku řidičů (tuším že se to jmenovalo instandzugmittel nebo nějak podobně) a občas to bylo použité jako sanitní, uvnitř jsou sedačky pro žáky a instruktora. Klasický mničák má zachované pancéřové bočnice a v podstatě vypadá jako normální tank jen bez věže, přes otvor se dávala plachta a nikdy jsem věrohodně nezjistil jestli zůstal otvor kulatý (po věži) nebo byla sundaná horní deska pancíře a otvor byl hranatý.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70639 Verze : 0
to bitaxe: máš pravdu je to vozidlo na výcvik vodičov, neuvedomil som si, v akej polohe je vojak na pravej strane vozidla, teda že tam v munitionschlepperi nemá kam nastupovať Embarassed mea culpa, mea maxima culpa nechal som sa oklamať textom, ktorý k obrázku bol:
This is one of the Munitionschleppers made for the Flakpanzer Ia batteries. It looks like it is being used to haul fuel, but the photo may have been taken after the Flakpanzer Ia's were all destroyed in battle.
Dôveruj, ale preveruj.


Ináč som rád, že si sa k obrázku vyjadril, pretože mne ho nezobrazuje, rovnako ani zajacov obrázok. Ale to len asi 15 min. dovtedy bolo všetko OK. Ostatné fotky mi riadne bežia. Čo na to ADMIN? Ď.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70640 Verze : 0
to Panzer Mně se občas stává totéž (zatím ne z domova ale tam jdu po ADSL a večer), pokud se připojuju z práce kde jsem na sdílené lince asi 4Mbps tak se mi to občas stane taky, nevím je-li to Serverem nebo tím že někdo po obědě brousí nějaký film. Smile
Splést se je normální mně se to stalo už taky dostkrát, o nic nejde.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70642 Verze : 0
Zkus refresh stranky, chyba bude nekde potrati Smile
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70643 Verze : 0
to Admin: chyba v zobrazovaní bola potrati a bola odstránená Smile


to bitaxe: všelijako som zväčšoval tebou vloženú fotku Munitionschlepperu a myslím, že na pravom blatníku (v smere jazdy) je s najväčšou pravdepodobnosťou znak LSSAH a na ľavom symbol roty samohybných protitankových diel (stíhačov tankov). Len mi trochu nesedí, že okolo znaku LSSAH sú už zrejme aj dubové listy, ktoré dostal jej veliteľ "Sepp" Dietrich k Rytierskemu krížu v roku 1943, zatiaľ čo zobrazený taktický symbol pre rotu stíhačov tankov sa používal do ´42 roku. Sú to však len moje domnienky, resp. výsledok skúmania mojich unavených očí Rolling Eyes - zišla by sa kvalitnejšia fotka.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70790 Verze : 0
to Panzer opravdu by se hodila ale je v přesně tom stavu v jakém ji mají švédové, jinou se mi nepovedlo najít. Teoreticky mělo vozidlo zásobovat tanky ale je to jen to co psali ve stavebnici a tedy ne příliš důvěryhodné.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70794 Verze : 0
Zopár nových fotiek muničákov.Už by to stálo za samostatnú tému,resp.muničnú sekciu...


Ten Panzerov posledný obrázok je Instandsetzungskraftwagen I alebo Pz.Kpfw. I Ausf.B ohne Aufbau.V skutočnosti išlo o opravárenské vozidlá.Boli zbavené veží,niekedy i bokov nadstavby a bola odstránená prepážka v boj.priestore.Pred priestorom posádky boli tabule z organického skla alebo veterný štítok z plechu.
Školné vozidlo bolo asi to isté,len ten veterný štítok,resp.tabule skla zväčša nemali.Označovali sa rovnako.Pz.Kpfw.I Ausf.A/B ohne Aufbau.
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70910 Verze : 0
to brano: veľmi pekné fotky, nejaký čas už browsujem, ale zatiaľ som na ne nenarazil Shocked
Netvrdím, že poznám celý net Very Happy , ale veľakrát jedna a tá istá fotka tróni na takmer všetkých stránkach ako ilustračná k tomu-ktorému typu. Prezradíš zdroj Confused: Wink
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70940 Verze : 0
Hlavne klasiky : missing-lynx,axisforum,wehrmacht-awards,e-bay... plus kvantá menej známych stránok cez vyhľadávače...najzaujímavejšie fotá nájdeš na diskusných fórach...
URL : https://www.valka.cz/pz1A-municni-a-velitelsky-foto-t13569#70942 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více