Topana (pevnost)

Topana fortress
     
Název:
Name:
Topana Topana
Další názvy:
Other Names:
Imota
Typ:
Style:
hrad castle
Stav:
Condition:
zřícenina ruin
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Obec:
Municipality:
Imotski Imotski
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
43°26'59.55"N 17°12'50.51"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.948 (952) - De administrando imperio
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastná návšteva
www.tz-imotski.hr
www.modrojezero.org
URL : https://www.valka.cz/Topana-pevnost-t174914#517534 Verze : 0
Pevnosť Topana v Imotsku je jeden z najvýznamnejších pevnostných objektov vo vnútrozemí Dalmácie. Je vybudovaný na skalnom brale, ktoré vyrastá z Modrého jazera a z druhej strany plynulo prechádza do mesta Imotski. Hrad (s pôvodným názvom Imota) bol vybudovaný pravdepodobne v rokoch 848-864 počas vlády kniežaťa Trpimira a je o ňom zmienka v kronike byzantského cisára Constantina Porphyrogenitusa "De administrando imperio" napísanej medzi rokmi 948-952. V polovici desiateho storočia bol hrad centrom chorvátskej provincie Emotha.
Do roku 1500 existuje viacero dokumentov, ktoré spomínajú pevnosť. Napr. v dokumente z roku 1246 sa spomína, že veliteľom hradu bol Radoševič. V dokumente z roku 1378 žiada Republika Dubrovník Imotského vojvodu Embricha (ktorý bol súčasne kastelánom územia Hum, dnešná Hercegovina) o vyslanie 1000 vojakov do Ston na podporu bojov s Benátskou republikou .

V roku 1493 sa hrad dostal do rúk Osmanské říšia hrad sa stal sídlom Tureckej posádky, odkiaľ pochádza aj jeho dnešné meno (z tureckého tophana - dom vo vlastníctve armády) a súčasne aj administratívnym strediskom.

V roku 1715 hrad dobyla Benátska armáda a naďalej ho využívala. Strategický význam pevnosti začal klesať v dobe prvej Rakúskej okupácie a následnej Francúzskej okupácie . Po porážke Napoleona a opätovnom pričlenní Dalmácie k Rakúsku bol hrad v roku 1816 opustený a postupne rozoberaný miestnymi obyvateľmi. So záchranou hradu sa začalo v roku 1974, keď sa začali práce na jeho konzervácii.

Súčasný stav hradu (rok 2014, vlastné foto)






















Zdroj: vlastné foto z návštevy, informačné letáky
www.modrojezero.org
URL : https://www.valka.cz/Topana-pevnost-t174914#517537 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více