Nelson, Horatio

     
Příjmení:
Surname:
Nelson Nelson
Jméno:
Given Name:
Horatio Horatio
Jméno v originále:
Original Name:
Horatio Nelson, 1st Viscount Nelson, 1st Duke of Bronté
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
admirál Admiral
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
vikomt, vévoda Viscount, Duke
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
29.09.1758 Burnham Thorpe, Norfolk /
29.09.1758 Burnham Thorpe, Norfolk /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
21.10.1805 mys Trafalgar /
21.10.1805 Cape Trafalgar /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel Středomořského loďstva - Commander-in-chief of the Mediterranean Fleet
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- padl v bitvě u Trafalgaru
- britský národní hrdina
- Killed in Battle of Trafalgar
- National Hero in United Kingdom
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#416723 Verze : 1
     
Příjmení:
Surname:
Nelson Nelson
Jméno:
Given Name:
Horatio Horatio
Jméno v originále:
Original Name:
Horatio Nelson, 1st Viscount Nelson, 1st Duke of Bronté
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
20.02.1797 kontradmirál modré
14.02.1799 kontradmirál červené
01.01.1801 viceadmirál modré
23.04.1804 viceadmirál bílé
20.02.1797 Rear Admiral of the Blue
14.02.1799 Rear Admiral of the Red
01.01.1801 Vice Admiral of the Blue
23.04.1804 Vice Admiral of the White
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#685533 Verze : 0
Admirál Horatio Nelson, lord, vikomt a vévoda z Bronte


(1758-1805)



Narodil se 29. září 1758 v Norfolku jako syn faráře. K námořnictvu se dal roku 1770 ve svých dvanácti letech. Ve dvaceti již byl kapitánem, poté co se letech 1775-82 se zúčastnil boje s americkými osadníky ve válce za nezávislost. Poté sloužil do roku 1787 v Západní Indii.


Když roku 1793 vypukla válka s revoluční Francií, velel lodi Agamemnon a pří úspěšném útoku na Korsiku přišel o pravé oko. Za vítězství nad spojenou francouzsko-španělskou flotilou u mysu sv. Vincenta roku 1797, při kterém ztratil pravou ruku, byl povýšen na kontraadmirála. 1. srpna 1798 zničil francouzské loďstvo u Abukirku, za což byl jmenován baronem nilským! Poté odplul do Neapole, kde vypuklo povstání. Nelson roku 1799 porazil Francouze, kteří se zmocnili města a dosadil zpět na trůn neapolského krále, který mu udělil vévodský titul. Zde se začala i jeho soukromá aféra s lady Hamiltonovou, ženou britského vyslance v Neapoli. Nelson byl proto odvolán na Minorcu, kam však nikdy nedorazil a namísto toho se utkal s Francouzi o Maltu v roce 1800.


Po tomto vítězství se Nelson vrátil do Londýna, aby byl vzápětí vyslán na Balt, kde v roce 1801 porazil u Kodaně dánskou flotilu. Byl mu udělen titul vikomta a stal se admirálem. Pro neshody s parlamentem kvůli své aféře s lady Hamiltonovou se poté stáhl do ústraní. Byl jmenován velitelem ve Středomoří, kde po dva roky úspěšně blokoval francouzskou flotilu v Toulonu, aby jí poté co se vyprostila, úspěšně pronásledoval Atlantikem.


V roce 1805 tváří v tvář hrozbě Napoleonovy invaze do Anglie je povolán, aby se postavil do čela britského válečného loďstva. 21. října 1805 u Trafalgaru francouzsko-španělské loďstvo zničil, sám byl však v bitvě smrtelně zraněn. Brity tím před invazí zachránil a je dodnes ve Velké Británii uctíván jako národní hrdina.
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#84461 Verze : 0
K tomu pouze dodám, že Nelson si nechal naložit sud rumu za týmž účelem již roku 1787, kdy se plavil těžce nemocen na palubě fregaty Boreas z Karibiku do Anglie a vzhledem k vážnosti své choroby se obával, že plavbu domů nepřežije. Chtěl být pohřben v Anglii, nikoliv do moře.


Články o H. Nelsonovi
seriál Horatio Nelson 1
H. Nelson 2
H. Nelson 3
Nelson 4
Nelson 5
Nelson 6
Nelson 7
Nelson 8
Nelson 9
Nelson 10
Bitva u mysu Sao Vicente 14. 2. 1797
Bitva v zálivu Abú Kír (Abukir)
Bitva u Kodaně
Námořní válčení v dobách admirála Nelsona
HMS Victory
Smrt admirála Nelsona
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#155496 Verze : 0
NELSON Horatio Vikomt, admirál:



Narodil se 29.září 1758 v Burham-Thorpe v hrabství Norfolkském jako syn pastora.Již jako dvanáctiletý chlapec vstoupil do námořnictva a v roce 1773 se účastnil polární expedice.V roce 1777 se stal poručíkem.V roce 1778 již velí v americké válce brize a o rok později byl již kapitánem.V roce 1793 se stává britským vyslancem v Neapoli,odkud je vyslán na Korsiku,aby zde hájil britské zájmy.V roce 1795 ztratil u Falci pravé oko.V roce 1795 se stal komodorem a o dva roky později zvítězil v bitvě u St.Vincentu,kde zajal tři španělské lodi. Jako kontraadmirál přebírá velení nad blokádou Vaduzu.V témže roce podnikl smělý přepad ostrova Teneriffy,který ztroskotal a admirál přišel o svoji pravou ruku.V roce 1798 obdržel jasný rozkaz zabránit francouzskému loďstvu vyplutí z francouzského Toulánu,což se mu nezdařilo.


Dne 1.srpna 1798 zvítězil u Abukiru a byl povýšen na barona Nelsona z Nilu.Neapolský král mu udělil titul vévody z Bronte a vyznamenal jej velkokřížem řádu Sv.Ferdinanda a zásluh.Z Egypta byl vyslán do Neapole,kde se mu podařilo získat tamního krále k vyhlášení války proti Francii.Zde však s ohledem na nešťastný průběh války došlo k povstání.Kardinál Ruffo uzavřel v době,kdy se podařilo povstání zklidnit s republikány dohodu.Nelson zatím odvezl královskou rodinu do Palerma a když se vrátil zpět do Neapole,porušil svévolně uzavřenou dohodu,zmocnil se vůdců republikánských vzbouřenců a nechal je všechny pověsit na ráhnech své admirálské lodi.V roce 1800 se vrátil do Anglie (Jel s Lady Emmou Hamiltonovou a s jejím manželem Sirem Williamem Hamiltonem přes PRAHU) a stal se velitelem v Severním moři.V roce 1801 porazil dánské loďstvo v bitvě u Kodaně.


Král povýšil Nelsona na vikomta a udělil mu velkokříž:
Lázeňského řádu


Ve stejném roce podnikl neúspěšný útok na francouzské loďstvo soustředěné u Boulonge.Po uzavření míru v Amiensu v roce 1802 se odebral za Lady Hamiltonovou do Mourtonu,ale v říjnu 1805 byl povolán jako vrchní velitel anglického loďstva ve Středomoří.Dne 21.října 1805 zahájil se svými 27 řadovými loďmi u mysu Trafalgaru útok na 33 spojených lodí francouzsko-španělských. Během bitvy byl admirál zraněn na palubě vlajkové lodi Victory ranou z muškety,která těžce poškodila páteř.Nelson po několika hodinách svému zranění po několika hodinách podlehl.Velitel vlajkové lodi kapitán Hardy Nelsona při vstupu na palubu varoval,aby se zbytečně nevystavoval nebezpečí tím,že jeho hruď zdobí řádové hvězdy.Nelsonovi se to stalo osudným.Nelson byl pohřbem v Londýně v katedrále Sv.Pavla a na Trafalgárském náměstí mu byl v roce 1843 zřízen velký žulový pomník.


Prameny. Jan M.Witt:Horatio Nelson Triumpf und Tragik eines Seehelden
Major Lawrence Gordon:British Battles and Medals,London 1962


Poznámka:
Na prvním obrázku,který vložil pan kolega Šilhán vidíme tři řádové hvězdy a mezi nimi opět hvězda Tureckého řádu Půlměsíce.
Nelson, Horatio - Pastor Nelson, otec admirála H.Nelsona

Pastor Nelson, otec admirála H.Nelsona
Nelson, Horatio - Pamětní medaile admirála Nelsona

Pamětní medaile admirála Nelsona
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#309192 Verze : 0

Diskuse

Protoze na to prisla rec na nasem nedavnem srazu, pridavam informaci, ze po smrti Horatio Nelsona bylo jeho telo ulozeno do sudu s lihovinou (bud to byl rum, nebo brandy), aby prezilo transport zpet do vlasti. Tento napoj byl posleze ulozen a je doposud pouzivan v britske admiralite pri tech nejvyjmecnejsich prilezitostech.
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#155292 Verze : 0
Byla to brandy (informace potvrzena bitaxem)...
Konzultoval jsem s kamarádem z UK (navigátor ponorky), při jaké příležitosti by mohlo toto brandy být používáno - podle jeho názoru jde o (pravděpodobně) následující příležitosti:
a) výročí bitvy/admirálovy smrti
b) narozeniny krále/královny
c) ceremoniál "Splice the Main Brace"...
Při všech těchto příležitostech je podáván alkohol, výše zmíněný "extrakt" pak pravděpodobně jen pro "cream of cream" a "top brass"...
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#155346 Verze : 0
ono ani sami pruvodci na HMS Victory si nejsou jisti, a podle jejich vlastnich slov : "pokud je skupina turistu z Francie, tvrdime ze to bylo brandy, kdyz jsou to Britove, tvrdime, ze rum" Very Happy


Reakce Rada:


Citace :

K tomu pouze dodám, že Nelson si nechal naložit sud rumu za týmž účelem již roku 1787, kdy se plavil těžce nemocen na palubě fregaty Boreas z Karibiku do Anglie a vzhledem k vážnosti své choroby se obával, že plavbu domů nepřežije. Chtěl být pohřben v Anglii, nikoliv do moře.
URL : https://www.valka.cz/Nelson-Horatio-t22268#155391 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více