LS - USS LCS(L)(3)-51

     
Název / Name : USS LCS(L)(3)-51
Typ / Type : pomocné vyloďovací plavidlo
Třída / Class : LCS(L)(3)-1
Kódové označení / Pennant number : LCS(L)(3)-51
Založení kýlu / Laid down : 15.6.1944
Spuštění na vodu / Launched : 5.7.1944
Uvedení do služby / Commissioned : 16.9.1944
Vyřazení ze služby / End of service : 18.10.1946
Loděnice / Built by : Albina Engine & Machine Works, Inc., Portland ve státě Oregon
Délka / Length : (m) 48,31
Šířka / Beam : (m) 7,08
Ponor / Draft : (m) 1,8
Výtlak standardní /
Displacement, standard :
(t)
254
Výtlak maximální /
Displacement, maximal :
(t)
387
Výzbroj / Armament : 1x 3"/50
4x 40 mm (2 x 2)
4x 20 mm
4x 12,7 mm
10x 4,5" raketomet MK7
Výstroj a vybavení / Equipment : generátor kouře
2 x požární pumpa s vodním dělem
Pancéřování / Armour : (mm) 10-lb STS na stanovištích zbraní, kormidelně a velitelské věži
Pohon / Engines : 2x 4 diesel GM
Výkon / Power : (SHP) 1600 (BHP)
Šrouby / Propellers : (pcs) 2
Rychlost / Speed : (kts) 16,5
Zásoba paliva / Fuel : (t) 76
Dojezd/Range : (miles/kts) 5500
Letadla / Aircraft :
Posádka / Crew : 6 důstojníků
65 členů posádky
Poznámka / Note :



Zdroje (platí i pro další příspěvky):
http://www.navsource.org/archives/10/05/050051.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Landing_Craft_Support
URL : https://www.valka.cz/LS-USS-LCS-L-3-51-t85004#313604 Verze : 0
Posádka plavidla se začala shromažďovat na základně Solomons v Marylandu, zhruba v polovině června jako posádka číslo 3667, aby se spojila s dělostřeleckou posádkou, která trénovala odděleně v Fort Pierce na Floridě. Lodními důstojníky byli: Kapt. Lt. Howell D. Chickering, Exec. Ens. B. Brockway, Eng. Office Ens. John Gospodarich, Deck Office Ens. Thomas S. Miller, Gunnery Ens. Richard C. Wessell, Commun. Ens. Joseph J. Gebhardt. Většinu června a července strávili na cvičeních a kursech.


4. srpna nasedla posádka do vlaku na United Station ve Washingtonu, odkud vyrazila do Portlandu v Oregonu, kde se měla poprvé setkat se svou novou lodí, která se zde stavěla. Cesta trvala zhruba pět dní, během kterých posádku opustili dva její členové. Jednou ze zastávek bylo také Pasco, které bylo odbočkou pro Hanford, kde probíhal projekt Manhattan.


Zbytek srpna a většina září proběhly v Portlandu sháněním zásob a jejich uskladňováním v skladu námořnictva. Několik členů posádky bylo odděleno pro další výcvik na různých místech, mezi jinými třeba v Seattlu. 25. září byl uspořádán zahajovací ceremoniál na kterém byl zvláštním hostem klub Rainier Ladies, jehož členky předaly posádce různé dárky. S novou lodí posádka absolvovala výcvik v Coronadu a San Pedru v manévrování, signalizaci, hlídkování aj. Během zkušební plavby nedošlo k žádným potížím.


Asi 12. listopadu opustila LCS(L)(31)-51 Pearl Harbour společně s 31, 32, 33, 35 a 36.


Další výcvik s raketami proběhl u Lanai a u West Loch byly doplněny voda, palivo, zásoby a vyzvednuta pošta. V tuto dobu došlo také ke kolizi, když se do lopatek šroubů zapletlo vedení a loď se místo zpětného chodu pohnula do strany a narazila do křižníku, poté co se odrazila od plovoucího jeřábu. Křižníku se nic nestalo, ale posádka LCS-51 strávila víkend spravováním lodě.


V lednu se loď spolu s pěti dalšími LCS vydala k Iwodžimě, kolem Saipanu. Plavba proběhla ve tmě a dešti společně se skupinou plavidel LSM.


Před vyloděním na Iwodžimě přibyl k posádce Lt. John Sweeney (USMC) jako předsunutý pozorovatel a návodčí pro lehký křížník Vicksburg. Po vylodění a vyčištění pláží se posádka věnovala pozorování, kdy sledovala projevy nepřátelského dělostřelectva, na které pak naváděla dělostřelce z Vicksburgu. Posádka lodi se sama snažila také zasáhnout nepřátelská postavení palbou raket přes útes, ale nedosáhla zřejmě žádného zásahu. Při pohybu blízko pobřeží byla loď zasažena japonským protitankovým dělem a na plaubě lodi vypukl požár. Ten však byl uhašen a výsledné škody byly minimální. Zbytek února strávila loď hlídkováním, hledáním zatoulaných vorů Rhino a číštěním pláží.


Další bylo vylodění na Okinawě. Po vylodění 1. dubna byli přiděleni k radarové hlídce na stanovišti č. 3, až do doby kdy byla potopena LCS-33, načež převzali stanoviště č. 1. Připojili se k torpédoborci Laffey a dalším LCS. V té době došlo také k úmrtí prezidenta Roosevelta a všechny lodě proto spustily vlajky na půl žerdi. 16. dubna, před 8 hodinou, začal velmi rušný den. Na torpédoborec Laffey se zaměřila velká skupina letců kamikadze. Dělostřelcům z LCS-51 se podařilo sestřelit šest z nich. Jeden z nich však explodoval těsně před lodí a jeho motor se zaryl do boku lodi. Naštěstí trefil zesílený okraj, což zmírnilo dopad a následné škody. Kdyby se trefil níže, došlo by k proražení pod čarou ponoru a výše byla zase stanice radisty. I tak byl ale otvor nízko nad hladinou a loď se proto musela vyvarovat ostřejších obratů vpravo a vyšší rychlosti. Pohybovala se proto rychlostí kolem 4 uzlů. Torpédoborec Laffey dopadl ještě hůře, zasáhly ho další dva letouny sebevražedných útočníků. LCS-51 sbírala některé členy jeho posádky a pomáhala s hašením požárů. Mezitím skupina letadel Corsair odehnala zbývající útočníky. Loď odplula do Keramam Retto k opravám. Během 2-3 hodin byla loď opravena.


Dalším úkolem bylo vlečení prámu se zapáleným ohněm, který měl v noci představovat poškozenou loď a odvést tak pozornost dalších útočníků. Vor byl velký asi 1,25 m x 1,25 m a nesl 55galonový (kolem 200 l) sud, naplněný směsí paliva a oleje, která hořela a vytvářela oblaka dýmu. Toto provozovali dvě noci, dokud nebyl „ztracen“. Hlídkováním pak strávili dobu než odpluli na Leyte a k odpočinku v Taclobanu. Dalším úkolem mělo být vylodění poblíž Tokia, ale 6. srpna spadla první atomová bomba a po druhém útoku byla válka v Pacifiku u konce.


26. září loď odplula na Okinawu a po krátké zastávce odplula do Japonska, kde přistála ve Wakajamě. Zde také obdržela loď Prezidentskou citaci za akci z 16. dubna.


Po cestě přes Inčon, kde vyzvedla skupinu pasážérů, které převezla do Tsientsinu v Číně, se vydala, po krátké zastávce zpět v Inčonu, kde strávila Díkuvzdání, přes Saipan (25. prosince), Eniwetok (3. ledna 1946), Pearl Harboru (14. ledna), zpátky do USA, kde přistála 29. ledna v San Francisku. Tak skončila její kariéra ve stavu amerického námořnictva a následně byla prodána soukromé společnosti.


Zdroj: www.navsource.org (mírně zkrácený překlad)
LS - USS LCS(L)(3)-51 - Motor japonského kamikaze, zabořený do trupu LCS-51
autor: Michael Hollis
http://www.navsource.org/archives/10/05/050051.htm

Motor japonského kamikaze, zabořený do trupu LCS-51
autor: Michael Hollis
http://www.navsource.org/archives/10/05/050051.htm

URL : https://www.valka.cz/LS-USS-LCS-L-3-51-t85004#315597 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více